Избухват протести в Иран, една година след смъртта на Махса Амини

...
Протести избухнаха в цял Иран в събота, за да отбележат
Коментари Харесай

Протести избухнаха в цял Иран в събота, за да отбележат една годишнина от смъртта на Махса Амини, 22-годишните жени, които починаха в ареста на иранската полиция за морал, след като бяха арестувани за предполагаемо неносене на забрадката си правилно.

Видео, получено от CNN, показва демонстрации в множество градове в Иран, включително столицата Техеран, Машад, Ахваз, Лахиджан, Арак и кюрдския град Сенандадж.

Много от протестиращите скандираха „Жени, живот, свобода“ – популярен вик, използван след избухването на национални протести след смъртта на Амини миналата година.

Някои протестиращи също скандираха смъртни лозунги срещу върховния лидер Али Хаменей.

Властите разположиха въоръжена охрана в много градове като демонстрация на сила, а полицейски служители бяха забелязани да преследват протестиращи в северния град Лахиджан.

Протести започнаха и в Истанбул, Турция. Протести започнаха и в Истанбул, Турция. Mert Can Bukulmez/Middle East Images/AFP/Getty Images

Митинги в чест на смъртта на Амини се проведоха в други градове по света като Париж, Брюксел и Берлин.

Мнозина казаха, че чувстват необходимост да надигнат гласа си, когато толкова много хора в Иран не могат.

Стотици се събраха в Лондон в събота, за да отбележат една годишнина. „Просто искахме да уведомим всички, че това няма да свърши“, каза протестираща жена пред CNN.

„Нашата битка започна и ние няма да спрем до свободата за Иран, до революция, докато не изритаме моллите от властта.“

Организаторката на протеста Ели Борхан също беше видяна във видеоклипове да подстригва косата си на сцената пред тълпата.

Иранци маршируват пред Белия дом в събота. Иранци маршируват пред Белия дом в събота. Алисън Бейли/Ройтерс

„Задържане и преследване“ на членове на семейството

Новината идва, след като ирански журналисти и правозащитни групи казаха, че бащата на Амини Амджад е бил задържан от властите в събота.

Иранският журналист Мазиар Бахари, също основател на изданието за активисти IranWire, каза пред CNN, че Амджад Амини е бил редовно призоваван от служители по сигурността в месеците след смъртта на дъщеря му.

Той беше задържан "за няколко часа" в събота, каза Бахари.

Семейството е посетило гроба й в западния кюрдски град Сакез в петък, в навечерието на една годишнина, съобщи IranWire в събота.

Хеликоптери бяха забелязани да кръжат над гробището в Аичи с множество военни и полицейски служители, разположени в района, добави IranWire.

Амджад беше задържан от властите на следващия ден за три до четири часа, заедно със сина си - който беше предупреден, че ще бъде прогонен в отдалечено село, ако насърчи хората да присъстват на церемонии, отбелязващи годишнината от смъртта на Амини, каза Бахари пред CNN.

Протест срещу смъртта на Mahsa Amini 2022 ФАЙЛ Сафин Хамид/AFP/Getty Images

Чичото на Амини, Сафа Аели, който живее в град Сакез, също беше арестуван от властите по-рано тази седмица, според член на семейството и доклади на информационната агенция на активистите за правата на човека.

В отговор на твърдения на ирански журналисти и групи за защита на правата, властите категорично отрекоха съобщенията за задържането на Амджад Амини, твърдейки, че вместо това са предотвратили „опит за убийство“ – съобщи държавната медия IRNA.

Вицегубернаторът по политиката, сигурността и социалните въпроси на Кюрдистан арестува няколко членове на „терористична група“, които искаха да убият Амини, каза IRNA в публикация в Telegram, описвайки твърденията на ирански журналисти и правозащитни групи като „фалшиви“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР