Протести и вълна от гняв в социалните мрежи след жестокото

...
Протести и вълна от гняв в социалните мрежи след жестокото
Коментари Харесай

Зверско убийство на красива палестинка от братята ѝ потресе света СНИМКИ

Протести и вълна от яд в обществените мрежи след жестокото ликвидиране на млада палестинка от личните ѝ братя.

Стотици арабски дами стачкуваха през последните дни на Западния бряг на река Йордан против убийството на младата палестинка Исраа Грайеб.

Мъже от фамилията й на два пъти упражнили над нея тежко физическо принуждение. На 22 август младата жена умряла от раните си, оповестява „ БГ Войс “.

Демонстрантите жигосаха бруталното принуждение и събитията, довели до гибелта на дамата – превратните разбирания за понятието “семейна чест” и нападателно налагания традиционен жанр на живот, крепящ се на човеконенавистни обичаи.



Фатална за Исраа Грайеб се оказва една нейна фотография, която тя разгласява в Инстаграм. Редом с нея на фотографията се вижда приятелят й, с който считала скоро да се сгоди.

Публикуването на фотографията, преди да е разгласен годежът, очевидно по този начин мощно е разгневило семейство Грайеб, че то разпорежда на двамата й братя да я санкционират с пердах.

Опитвайки се да се отърве от ударите на брат си, Исраа пада от втория етаж на бащиния си дом, вследствие на което получава пострадвания по гръбначния дирек.

В болничното заведение Исраа направила фотоси на раните си и ги разгласила в обществените медии. „ Силна съм и желая да пребивавам. Ако нямах мощна воля, към този момент нямаше да съм всред живите “, написала тя. А след това добавила: „ Нека Аллах съди тези, които ме потискаха и раниха.”



С тези известия в обществените мрежи младата жена очевидно разгневява фамилията си за повторно, тъй като брат й дружно с други двама родственици идват в болничното заведение и й нанасят нов жесток побой.

В последна сметка младата жена издъхва от раните си на 22 август.

Според известия в печата фамилията на Исраа Грайеб оповестило, че не носи отговорност за гибелта й. Тя била умряла от сърдечен удар. Палестинската полиция към този момент не се е произнесла по случая.

Палестинската режисьорка на документални филми Имтиаз ал Маграби е уверена, че всяка палестинска жена може да стане жертва на сходно закононарушение, споделя тя пред Дойче Веле.

Ал Маграби, която сега снима филм за “убийствата на честта”, бе отличена за работата си през март 2019 година от Арабския женски медиен център.

В редица арабски страни в това време се разраства борбата против така наречен убийства на достойнството. През 2011 година Народното събрание в Ливан анулира един член от Наказателния кодекс (Параграф 562), който позволяваше така наречен фамилни закононарушения да получават по-меки санкции.



През 2017 година този образец бе последван от Тунис и Йордания. От юридическа позиция убийствата на достойнството в Йордания се третират като всяко друго ликвидиране, само че на съдиите е дадена опцията да понижават присъдата благодарение на смекчаващи виновността условия – факт, който правозащитните организации на дамите в Йордания остро подлагат на критика.

Палестинската автономност също разполага с съвременни закони в тази област, само че те рядко се ползват напълно, споделя Имтиаз ал Маграби: „ Палестинското общество е пронизано от стародавни традиции и религиозни обичаи. Те се зачитат доста по-стриктно от законите.

Тъкмо закононарушения, свързани с накърнена чест, нерядко получават много меки санкции “.

Убийства на достойнството вероятно ще има и отсега нататък, твърди социологът Ияд Баргути. Защото понятието „ мъжка чест” не включва в себе си условието за „ достолепие, морал и приличие”.

Тези неща се изискват само от дамите. Съответно огромна е готовността да се санкционират дами и девойки, които не извършват мъжките упования, изяснява социологът.

Към всичко това се прибавя и фактът, че в доста арабски общества царува атмосфера на боязън и безизходност.

„ Тези усеща се изливат в принуждение, което постоянно е ориентирано към жени”, споделя Ияд Баргути. Трудните условия за живот са проблем и за мъжете, и за дамите. Според Баргути обаче дамите страдат двойно по-силно от тази обстановка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР