Протест в подкрепа на машинното гласуване се провежда на паркинга

...
Протест в подкрепа на машинното гласуване се провежда на паркинга
Коментари Харесай

Протест в подкрепа на машинното гласуване се провежда в София

Протест в поддръжка на машинното гласоподаване се организира на паркинга на Народното събрание (бившият Партиен дом), където е и Централната изборна комисия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Има засилено полицейско наличие. Протестиращите скандират " мафия " и " върнете машинното гласоподаване ". Искат и изключително съвещание на ЦИК, на което да бъде върнат машинният избор.

ЦИК ще има съвещание от 14:30 часа.

Комисията реши на локалния избор на следващия ден (29 октомври) и на възможен втори тур гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини. Това стана през вчерашния ден по време на съвещание на комисията. Причината за това е неналичието на решение от Министерството на електронното ръководство (МЕУ) за удостоверяването на машините. Предложението беше признато с 12 гласа „ за “, а двама бяха „ срещу “.

Вчера трябваше да има изключително съвещание на Народното събрание, само че вместо това на два следващи председателски съвета в Народното събрание беше разискван отчет на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) по отношение на машинното гласоподаване. Информацията от отчета на ДАНС съдържа данни, които допускат съмнение в изборния развой и компрометиране на машинното гласоподаване, сподели през днешния ден ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Междувременно е импортирана и тъжба във Върховния административен съд (ВАС) против решението на ЦИКда се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. Върховният административен съд има три дни да се произнесе.

Аполитически обединения призовахадокладът на ДАНС по отношение на машинното гласоподаване да бъде оповестен. Тепризовават министър-председателя Николай Денков да разгласява на уеб страницата на Министерския съвет отчета на Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС). Смятат, че по този начин ще бъдат избегнати всевъзможни опити за политически спекулации.

Припомняме, че до анулация на машинното гласоподаване се стигна, след катостана ясно, чеМихаил Стойнов е снимал изходния код на софтуера на машините за гласоподаване. Това се е случило след първата инспекция на кода, която беше направена на 23 октомври в наличието на специалист от Сиела Норма и представители на записаните за локалните избори партии, обединения и инициативни комитети.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР