Протест с искане за запазване на най-доброто ИТ училище в

...
Протест с искане за запазване на най-доброто ИТ училище в
Коментари Харесай

Няма да позволим гавра с децата в ТУЕС! Родители готови на протест в защита на най-доброто ИТ училище

Протест с искане за опазване на най-хубавото ИТ учебно заведение в България приготвят родителите на учениците там. Те ще излязат по площадите, в случай че не срещнат схващане в Министерството на образованието за уреждането със закон на специфичния статут на основаното преди 30 години като пробно Технологично учебно заведение " Електронни системи " към Техническия университет (ТУЕС) в София да бъде организиран в закон.

Решение за митинги ще се вземе след утрешната среща в МОН. Днес, преди нея, управлението на учебното заведение, представители на публичния съвет на ТУЕС и родители дадоха конференция.

" В никакъв случай няма да позволим да се гаврят с бъдещето и орисите на децата ни. Каквато и власт да си мислят, че имат от МОН, това не може да се случи. Върху децата не може да се протяга ръка.

Готови сме за неотложен митинг, в случай че не бъдем чути от министъра на образованието - господин Вълчев, и ръководителя на Комисията по обучение към Народното събрание - госпожа Дамянова.

От наша позиция, на родителите, наподобява, че те целеустремено унищожават това, което е градено от 30 години в ТУЕС. Глухонеми са за нас. От шест месеца им пишем писма и ги убеждаваме, че вършат голяма неточност. Обратният е верният управнически метод – като видите едно богатство в плявата, би трябвало да го намерите, развивате, мултиплицирате, а не да го унищожавате. " Тази позиция на родителите бе изразена от един от тях - Светослав Сотиров , който е и член на Обществения съвет на ТУЕС на конференцията през днешния ден.

Спорът сред тях и Министерството на образованието породи с настояването на министър Красимир Вълчев учебното заведение да бъде преобразувано в държавна неспециализирана професионална гимназия , а директорката му да подписа в допълнение трудово съглашение с началничката на Регионалното ръководство на образованието към МОН Ваня Кастрева.

Според управлението на учебното заведение и родителите това значи унищожаване на опцията да се учи по модерна образователна стратегия, изготвяна в един от факултетите на ТУ-София и обновена всяка година, ще докара до загуба на най-ценните му учители - университетските преподаватели и практиците от ИТ компании, до преобразяване на 4-тото най-желано учебно заведение за банкет след седми клас (по данни от 2017 г.) в безлично квартално учебно заведение.

МОН отхвърля тези изказвания. Пред OFFNews министър Вълчев увери, че подписването на анекса няма да докара до смяна в работата на учебното заведение.

Няма правно съображение за подписването на съглашението, безапелационна бе юрист Котова, която също взе участие в конференцията. Искането е отправено на база член 123 от Кодекса на труда, който планува сключването на в допълнение съглашение при смяна на работодателя, само че в тази ситуация такава няма. Училището е към Техническия университет в София.

Родителите

Ето и позицията, изразена от господин Сотиров от името на публичния съвет.

" ТУЕС е едно доста профилирано учебно заведение, което е интегрирано в структурата на Техническия университет. То създава висококвалифицирани, може би най-висококвалифицираните ИТ фрагменти в страната.

Какво се пробва да направи МОН с това учебно заведение?

Вместо да го поддържа, поддържа и развива, да мултиплицира неговия учебен модел, МОН завоалирано изважда учебното заведение от структурата на Техническия университет, като подменя работодателя на шефа и на учителите от ректора, като представител на Университета, към РУО – София. По този метод МОН заличава сполучливия и потвърдил се през годините учебен модел, който включва характерни образователни проекти и опцията в него да преподават академични преподаватели от Техническия университет, както и експерти от водещите развойни ИТ компании в страната. В учебното заведение има процедура най-новите технологии, изключително по програмиране в софтуерни специалности, да се взимат хора от бизнеса, които работят това по през целия ден – 8, 10, 12 часа дневно, и идват да предадат най-актуалните познания на възпитаници.

Учениците употребяват лабораториите и научно-техническите запаси на ТУ. При завършването на нашето учебно заведение те пазят дипломен планове, които са на равнището на ТУ. Завършвайки междинното си обучение, учениците излизат подготвени експерти, с същинска специалност. Започват работа със заплати от порядъка на 3 000 лв. и нагоре.

Това са едни от най-скъпо платените ИТ фрагменти в България. А МОН, в подмяна на това, че това учебно заведение създава стратегически фрагменти, в това число за националната ни сигурност, убива изцяло университетският дух в учебното заведение и на процедура затрива бъдещето на нашите деца, което считаме за неприемливо. Това са 530 възпитаници, които са се борили да влязат в учебното заведение – знаете каква е борбата след седми клас. Това е четвъртото най-желано учебно заведение в София и първото най-желано софтуерно учебно заведение в България. Конкуренцията е жестока. Децата се напъват, изкарват страхотни оценки и влизат, не престават да се напъват, с цел да излязат, тъй като не се излиза елементарно и дипломна работа не се пази елементарно. И в този момент ще им отнемем тяхното бъдеще. Как можем да си представим ние, родителите, че са влезнали в учебното заведение на Техническия и на следващия ден ще се разсънят в квартално учебно заведение?

Трудовите контракти с шефа се подписват от ректора на ТУ. Тоест в модела сега няма властническа власт на шефа над учителите.

ТУ ръководи публичните поръчки, свързани с учебното заведение, а не шефът, за разлика от модела на РУО. Тоест шефът не може да злоупотребява с публични средства и не може да тормози на база персонални връзки учителите. В ТУЕС царува научен дух. Няма робия и властническо ръководство.

Какво прави МОН?

Предлага на шефа на ТУЕС да си подмени работодателя в трудовия контракт. Това е законен, юридически парадокс. Министърът е разпоредил и да се прекратят и трудовите контракти на всички преподаватели в учебното заведение и да се трансферират към РУО, т.е. да се прекратят с ТУ и работодателят да се подмени.
``
Какво значи това?

На процедура се прекъсват всички юридически връзки сред учебното заведение и Техническия университет, то излиза от структурата на университета, защото няма какво друго да го свързва. Служителите на университета внезапно се разсънват като чиновници на друга институция. Те към този момент не са в университета, той нито ги управлява, нито им е шеф. По този метод на процедура МОН завладява учебното заведение и резултатът е налагане на модела на РУО, който е напълно властнически. Директорът има еднолична власт в учебното заведение. Той назначава. Той коли, той беси във връзка с педагогическия и непедагогическия личен състав и той ръководи публичните поръчки в учебното заведение.

От позиция на РУО шефът е напълно овластен. Този учредителен модел няма по какъв начин да не повлияе и върху образователната активност.

Какви са следствията, когато ТУ към този момент не е шеф на шефа и учителите?

Преподавателите от ТУ би трябвало да изкарат педагогичен ценз. Представяте ли си? Доценти и професори би трябвало да отидат да завършат ПУЦ-а в Пловдив или някъде другаде, с цел да станат учители в приблизително учебно заведение? Как ще се случи това? Те няма да желаят да работят в нашето учебно заведение. Да не приказваме, че ще взимат по-ниски заплати като учители, в сравнение с като преподаватели във ВУЗ.

В ТУЕС се учи по непрекъснато обновяващи се стратегии, по непрекъснато обновяващо се наличие. В нашия бизнес, ИТ, нещата са извънредно динамични – една технология излиза безусловно след година, година и половина и се подменя с напълно нова технология или нова версия. Докато излязат учебниците на МОН, а те излизат 5 до 10 години по-късно, тази технология е отмряла. Няма по какъв начин по учебници и пособия, утвърдени от МОН, да се учи това наличие. Тоест ние ще бъдем принудени да учим обща просвета по осведомителни технологии, а не авангарда на технологиите.

Следващият проблем, който се появява, е с преподавателите практици от сектора. Те не са педагози и в случай че някой си мисли, че програмист или старши програмист, или архитект, или систематичен аналитик ще си напусне работата за 5 или 8 хиляди лв. на месец и ще отиде да учи за педагогичен ценз... това е безусловно невероятно. Тези преподаватели също няма да желаят да преподават в ТУЕС. Да преподават по остарели учебници значи и да се деквалифицират.

Следващият проблем е дипломните отбрани. В закона сега няма очакван механизъм, по който приблизително учебно заведение да прави дипломни отбрани с академична комисия. Просто нашите деца няма да получат тази специалност, за която са влезнали в ТУЕС.

Също по този начин ТУ предлага специфични привилегии за учениците, приключили това учебно заведение с над избран триумф. Има особено заделени бройки за тях за банкет в Техническия университет. Тези привилегии ще бъдат отстранени, защото учебното заведение няма да бъде част от структурата на Университета.

В ежедневната работа по обучаване на учениците те употребяват лабораториите, научната, техническата и развойната база на ТУ. Когато не е в неговата конструкция, учебното заведение няма да може да се възползва от тези благоприятни условия.
``
Всички позитиви от този новаторски, сполучлив, изграждан 30 години модел ще бъдат заличени с един фиктивен акт на замяна на шеф.

Какви са опорните точки на МОН?

Чувате от министъра, че нищо няма да се промени. Нямало нищо да се промени в учебното заведение. Било условност с кого е подписан трудовият контракт – дали с РУО или с Техническия университет. Ами в случай че вие и вашите екипи преподпишете трудовите контракти с друга медия, по какъв начин по този начин остарялата ви медия ще се грижи за вас, като вие сте отишли при различен шеф? Кого заблуждаваме и кого убеждаваме?

Училището излиза от системата на ТУ. Изчезват университетските преподаватели, изчезват преподавателите от сектора, изчезват дипломните планове. Като резултат от това изчезват и стимулираните родители, и стимулираните възпитаници. Следващите генерации няма да дойдат, в случай че нямат изгода от просветителния модел, който им предлагаме.

Всичко се трансформира и се трансформира за по-лошо.

Втората опорна точка на МОН е, че това е персонална борба на шефа – да си резервира поста.

Току-що ми дадоха 70 писма от ИТ компании, които поддържат нашата идея. Събрали сме ги за два работни дни. 5 000 души са подписали петицията, 553 родители се подписаха единствено на първата родителска среща. Всички учители, браншовите организации. Е, по какъв начин ще е борба на шефа?

Ние се борим да си спасим учебното заведение. Това, че шефът е склонен с нас и ни поддържа, не прави борбата негова.

Третата опорна точка на МОН е, че ТУЕС е единственото учебно заведение в България, чийто шеф не е подписал с РУО. Това обаче въобще не е правилно. В закона за планувани така наречен профилирани учебни заведения – а това е едно от най-специализираните учебни заведения в страната, само че него ще го вършим неспециализирано. Има профилирани учебни заведения, които са всички учебни заведения към Министерство на културата – музикалните, хореографските, Класическата гимназия, Италианският колеж. Всички 25 учебни заведения към спортното министерството също са профилирани. Спортните фрагменти популяризират България, факт, а софтуерните къде са? Те са елементарни. Има и профилирани учебни заведения към религиозните вероизповедания, само че ТУЕС не е.

Родителите питат още за какво пишат писма от август 2017 година - до министъра на образованието, до вицепремиера Томислав Дончев, до премиера Бойко Борисов, до ръководителя на Комисията по обучение в Народното събрание Милена Дамянова (ГЕРБ), само че никой не им дава отговор.

" Абсолютно готови сме – и интелектуално, и материално, и ще напишем до всички европейски институции за това, което се случва с нашето учебно заведение. Няма да се поколебаем въобще ", увери Сотиров.

Той напомни за състоялата се родителска среща предходната седмица, на която управлението на ТУЕС осведоми родителите за подготвяната смяна и добави: " На родителската среща не можах да отговоря на един въпрос – какво вършим тук, в тази зала, а не сме по площадите, с цел да протестираме? "

Искрено се надявам, че ще бъдем чути този път. Ако не ни чуят, няма да има връщане обратно, съобщи още Сотиров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР