Протест с искане за втори кабинков лифт в Банско. Недоволството

...
Протест с искане за втори кабинков лифт в Банско. Недоволството
Коментари Харесай

протестиращи искат втори лифт в Банско

Протест с искане за втори кабинков въжен превоз в Банско. Недоволството зрее от години, защото единствената такава въжена линия няма потенциал да обслужва туристите в зимния курорт. По думите на кмета на града Георги Икономов нямало законова спънка за построяването на оборудването. В момента неговият екип написа предложение до Министерския съвет, съобщи Нова телевизия.

В общината се надяват строителството на въжен превоз а да стартира още идната година. За него се приказва от години. Спорът е сред природозащитници и част от локалната общност.

В навечерието на зимния сезон обаче кметът на Банско предизвестява, че ще има големи опашки пред въжен превоз а.

„ В момента работи остарелия проект за ръководство на парк „ Пирин ”, който трябваше да е завършил до 2014 година В него е неразрешено построяването на нови уреди. През 2013-а задвижихме процедура, с която искахме да променим този проект. Тя беше докарана съвсем до край и трябваше да се одобри от Министерски съвет, само че това не се случи. Вече четвърта година този проект се бави. Водим и редица каузи в съда, което значи, че може би още няколко години няма да бъде признат ”, изясни в „ Здравей, България ” кметът на Община Банско Георги Икономов.

„ С митинга желаеме да напомним, че проблем има и в случай че не се реши в най-кратки периоди, Банско като курорт губи. Това безспорна антиреклама за страната ни ”, добави Икономов и разясни, че в пиковите дни хората чакат на въжен превоз а по два-три часа. 

По думите на Икономов няма никаква законова спънка новият организационен проект да бъде признат. Зад отхвърли това да бъде направено той заподозря боязън от митинги на природозащитници.

Те от своя страна обясниха, че план за втори въжен превоз не съществува нито в остарелия, нито в новия организационен проект. Що се отнася до опашките, имало законово решение и това е увеличение на неговия потенциал и смяна на работното му време. 

„ В момента имаме стопански проблем, а не екологичен. Банско е на трето място в страната след София и Варна по продажба на парцели от частни правосъдни реализатори. Туристическият му бизнес е във банкрут заради прекалено надутия балон през годините. Темата за втория въжен превоз цели да вдигне срутилите се цени на пазара на парцели ”, на мнение е Петко Ковачев от Института за зелена политика.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР