Протест пред Съдебната палата в София заради решението на варненския

...
Протест пред Съдебната палата в София заради решението на варненския
Коментари Харесай

Роднини на загинали в катастрофи настояха за справедливи присъди пред Съдебната палата в София

Протест пред Съдебната палата в София поради решението на варненския съд да даде условна присъда на младежа, провокирал смъртоносна злополука на кръгово кръстовище в Шумен през 2022 година. Става дума за 19-годишния Жечко Кюркчиев, който с превишена скорост блъсна колата на 22-годшината Светомира и момичето почина.

Прокуратурата и роднините желаят Върховният касационен съд да върне делото за преразглеждане и обвнияемият да получи ефикасна присъда.



, тази заран пред Съдебната палата бяха и майките на Филип и Виктория, които бяха блъснати на пешеходна пътека, както и родители на други деца, починали в произшествия. Според тях условната присъда на Жечко Кюркчиев задава възприятие за беззащитност и безотговорност.

" Бях извънредно сюрпризирана, очевидно тези хора нямат деца, нямат починали в произшествия, само че занапред ще има, щом дават условни ", сподели Радосвета Накева, майка на Светомира.

Българска национална телевизия: На какво се надявате от висшия съд?

- Надявам се да отсъди правдивост и да върне дело във Варна и да получим ефикасна присъда.

" Не е обикновено животът на едно дете да коства нула. Условна присъда, това е цялостен парадокс ", сподели Петя Иванова, изгубила сина си в злополука.

Първоначално обвиненият Жечко Кюркчиев (на фотографията вдясно) получи три години и четири месеца затвор от съда в Шумен, само че Апелативният съд във Варна понижи присъдата на три години условно. Прокуратурата и роднините желаят връщане на делото за ново разглеждане. Пред висшия съд през днешния ден юристът на фамилията сподели, че са позволени основни процесуални нарушавания, измежду които и игнориране на част от доказателствата.



" Категорично смятам, че са налице учредения за връщането на делото, наложеното наказване не е заслужено ", сподели Станислава Каракушева, юрист на фамилията на Светомира.

Според отбраната условната присъда е обективна, тъй като Жечко желал да продължи да учи и да бъде със фамилията си. Пред Върховен касационен съд обвиненият още веднъж се извини, а юристът му изясни, че клиентът му страда от меланхолия.

Родителите на починали деца обаче не желаят извинения, а ефикасни санкции.

" Всеки ден живеем с една мисъл, че нашето дете го няма и би трябвало ли да се съгласяваме с тези решения? Няма родител, който да е удовлетворен от сходни решения ", сподели Анатоли Накев, татко на Светомира.

дефинитивно дали да върне делото за тежката злополука в Шумен.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР