Протест на ВМРО се очаква да блокира Кресненското дефиле в

...
Протест на ВМРО се очаква да блокира Кресненското дефиле в
Коментари Харесай

ВМРО готви блокада на Кресненското дефиле заради спора със Северна Македония

Протест на Вътрешна македонска революционна организация се чака да блокира Кресненското дефиле в събота, когато доста българия са тръгнали с колите си на път за Гърция през почивните дни. По думите на евродепутата Ангел Джамбазки, представен от БНР, колоната от коли, движещи се с 10 км/ч, щяла да стигне от Перник до Скопие.

Протестът се провежда в центъра на Кресна от представители на Вътрешна македонска революционна организация, заяви националното радио. В 11 ч. участниците в протестната проява под надпис " Не предавайте Македония " започнаха да се събират пред паметника на цар Самуил, който се намира на площада в Кресна.

Очаква се автошествие да потегли към Кресненското дефиле, като желанията на протестиращите са да блокират придвижването по основния път.

Протестът е подбуден от невиждания напън на Брюксел към България поради наложеното несъгласие по присъединението на Република Северна Македония към Европейски Съюз.

Преди дни Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел изиска договарянията за присъединение на Северна Македония и Албания към Европейски Съюз да стартират неотложно. Той изиска българското несъгласие да бъде преодоляно до края на френското председателство, което изтича в края на юни.

От Вътрешна македонска революционна организация обявиха, че това би било най- жестокото изменничество към българската история и народен блян, както и към българската диаспора в Македония, която управляващите в югозападната ни съседка от години се пробват да заличат.

В събота сутринта и партията на Слави Трифонов " ИТН " (ИТН) се причисли към рецензиите против политиката на премиера Кирил Петков във връзка с разногласието със Северна Македония.

" Потвърждават се съмненията на Има Такъв Народ, че българското държавно управление е поело задължения България да не възразява против приемането на Република Северна Македония в Европейски Съюз ", сподели депутатът от партията Станислав Балабанов пред бТВ.

Подозренията на Има Такъв Народ се потвърждавали от обстоятелството, че министър председателят Кирил Петков в петък вечер изиска. Министър-председателят заяви още, че идната седмица позицията за Северна Македония ще бъде разисквана и от съдружния съвет.

" Не видяхте ли какъв брой обезпокоен изглеждаше Кирил Петков в това послание ", риторично попита Балабанов. Според него няма никакъв смисъл от привикване на консултативния съвет, тъй като на предходното си съвещание той е удостоверил българската позиция за Северна Македония и в нея няма смяна от този момент. Премиерът и неговият екип обаче са давали обещания за взаимни отстъпки и в този момент се чудят какво да вършат, съмнява се Балабанов.

Вицепремиерът Асен Василев от " Продължаваме промяната " обаче отхвърли съмненията на депутата от Има Такъв Народ в изявление за Нова телевизия в събота сутринта. Според Василев КСНС е добре да бъде призован, тъй като на всеки шест месеца в евроинституциите има гласоподаване за допускането на Северна Македония до договарянията с Европейски Съюз, като скоро следва ново гласоподаване.

Вицепремиерът на счита, че елементарно ще се стигне до катурване на позицията на България. Тя може да се промени единствено в случай че " всички партии (включително опозицията в парламента) и президентът преценяват, че това е добре за България ", а това мъчно може да стане, счита Василев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР