Просветляването на непрозрачен материал е трудна задача, но все пак

...
Просветляването на непрозрачен материал е трудна задача, но все пак
Коментари Харесай

Физици прокараха светлина през непрозрачни материали


Просветляването на непрогледен материал е сложна задача, само че въпреки всичко постижима
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Австрия и Холандия съумяха да накарат електромагнитни талази от забележимия диапазон да преминат през непрозрачна проба от цинков оксид.

Просветляването на непрозрачния материал е сложна задача, защото вълните се отклоняват от посоката си и се разсейват. Физиците обаче са съумели да намерят такова излъчване, което минава през размера на материала и на процедура не губи интензивността си.

За задачата откривателите от университетите във Виена и в Утрехт са основали генератор на талази, които могат да проникват даже през материали, които са непрозрачни за елементарната забележима светлина. Изследването бе оповестено в сп..

Учените са употребявали бял цинков оксид на прахуляк ZnO като изследователска платформа. В резултат на опитите създателите са разкрили електромагнитни талази с дължина на вълната във забележимия диапазон, които са в положение да обхванат през пласта цинков оксид, както и през въздуха.

Експериментът демонстрира, че пластът цинков оксид не трансформира характерностите на светлинните талази и посоката на тяхното придвижване – той просто понижава малко интензивността им. Авторите даже са съумели да образуват изображение на съзвездието Голяма мечка на екрана зад тестът, употребявайки новата техника.
още по тематиката
Учените допускат, че определените от тях талази могат да бъдат потребни за проучване на разнообразни материали и за. Авторите също по този начин настояват, че благодарение на сходни талази е допустимо да се изследва наличието на клетките в биомедицината.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР