Пространството между Русенската художествена галерия и Центъра за изкуство и

...
Пространството между Русенската художествена галерия и Центъра за изкуство и
Коментари Харесай

Десетки русенци се включиха в творческа работилница на открито

Пространството сред Русенската художествена изложба и Центъра за изкуство и просвета „ Блок 14 “ безусловно оживя през днешния ден.

Десетки деца и възрастни се включиха в самобитна креативна работилница, в която всеки можеше да се изрази изцяло свободно. Там на място деца, възпитаници, младежи, художници, графични дизайнери и фенове на по-нестандартното изкуство имаха опцията да споделят своите хрумвания върху паната навън. Имаше обаче едно наложително изискване – рисунките да бъдат свежи и пролетни. Те можеха да са свързани с Русе или с някаква фантазия, или даже да показват публично значима тематика. Може би неслучайно една от рисунките изобразяваше остарял тв приемник с надпис „ Грешка в системата “, пораждащ във всеки от нас разнообразни, само че за жалост някак познати в действителния живот усеща. Дошлите да творят или просто да се насладят на нещо по-различно в задоволително монотонното всекидневие съумяха да изслушат и къс урок от Ина Валентинова, която с изключение на художник е и възпитател. Тя показа някои малко познати обстоятелства по отношение на историята на уличното изкуство и по-специално графити-културата. Разговорът бе в действителност забавен и в него бяха разкрити някои по-неизвестни данни по отношение на родната и изключително русенската сцена.

Цялото това магично прекарване стана допустимо с помощта на отличното съдействие сред главния уредник Мартин Петров и управлението на Община Русе. На място да поздрави участниците бе заместник-кметът по комунални действия Димитър Недев. От името на регионалния шеф Анатоли Станев също бяха изказани поздравления за забавната самодейност. Благодарение на управлението на Община Русе и с напъните на Общинското дружество „ Паркстрой “ напълно неотдавна бе почистена фасадата на Русенската художествена изложба. Целта на Общината е в този периметър да се оформи една модерна и задоволително атрактивна арт зона, която да притегля повече младежи да споделят концепциите си.

Днешната безусловно площадка за просвета и изкуство бе проведена изцяло непринудено и се организира за първи път. В нея се включиха и някои водещи актьори, по-известни с добре познатите си псевдоними като GREY, ENOGAN, Ina Valentino… Допустими бяха всевъзможни техники, като потреблението на необятни четки, спрейове и изобщо всевъзможен тип бързи материали.

През лятото се чака още веднъж провеждането на сходно събитие, само че упоритостите на уредниците е то да бъде доста по-мащабно. Мартин Петров е ученик на Националното учебно заведение по изкуствата в Русе и се занимава най-вече с рекламен тримерен дизайн. Също по този начин провежда екстериорни събития и е цифров художник. Обича работата с деца и води специфичен кръжок в Художествената изложба в крайдунавския град. През годините е взел участие в образованието на близо 200 деца.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР