Простатната жлеза се намира под пикочния мехур и всяка промяна

...
Простатната жлеза се намира под пикочния мехур и всяка промяна
Коментари Харесай

Операцията спасява мъжа с рак на простатата, ако е диагностициран в ранен етап

Простатната жлеза се намира под пикочния мехур и всяка смяна в нея се отразява и на уринирането. Тя е орган на половата система и с възрастта претърпява промени:
1. Може да се стигне до така наречен увеличена простата (наричана още Доброкачествена простатна хиперплазия - ДПХ);
2. Рак на простатата – заболяване, което поражда и се развива бавно и без съвсем никаква симптоматика, която постоянно прилича тази на ДПХ (например разстройства в уринирането). Това обаче е най-честото онкозаболяване измежду мъжете и неслучайно през днешния ден за този проблем приказваме с доктор Георги Георгиев – уролог от Хил клиник.


Профилактиката на рака на простатната жлеза би трябвало да стартира, когато мъжът трансферира 45 години, поучава доктор Георгиев. С придвижване на възрастта се усилва и процентът болни мъже. Ако в рода към този момент има случай на рак на простатата, индивидът би трябвало да се стартира с профилактичните прегледи още след 40-годишна възраст.

Мъжете би трябвало да осъзнаят, че в ранната фаза това заболяване протича напълно безсимптомно. При профилактичния обзор с изключение на ехографско проучване, вършим и кръвно – туморния маркер на простатната жлеза. При съществено подозрение, се прави ядрено-магнитен резонанс, в случай че би трябвало - взима се биопсия, с която дефинитивно се открива дали има заболяване.  Нормална и увеличена простата Досега имаше близо 50% подправени отрицателни резултати, само че с използването на Fusion биопсия това е сведено до най-малко.

Статистика:
През 2016 година в България са регистрирани 470 болни на 100 000 души. Това прави по 5-6 новооткрити мъже с рак на простатата.

Простата е значим орган, който има защитна функционалност във връзка с сперматозоидите. След избрана възраст отстраняването на тази жлеза не се отразява на качеството на живот.

За „ подмладяването “ на рака на простатата въздейства нечистата среда, в която живеем – храните, въздуха, а също по този начин наднорменото тегло, хроничния простатит.
Затова е значимо да се подчертава върху навременната профилактика, диагностика и вярното лекуване.  Д-р Георги Георгиев Снимка: Г. Нейков, БНР Когато рано се откри, ракът е още в самата простата, няма метастази, отстраняването на заболелия орган значително взема решение казусът. Ако пациентът е в по-късна фаза, лекуването е сложно.

Когато работим със Зеления лазер, ние отстраняваме сърцевината, която де факто е причина за цялостното повишаване на простатата.

По думите на доктор Георгиев постоянният секс защищава простатата, понижава рискът от рак, само че в случай че се наложи и се извърши интервенция, не се нарушава ерекцията и удоволствието от секса. Специалистът предлага мъжете с риск да заобикалят газирани питиета, алкохол (червено вино), пържено, люто, мазно.

Мовембър (месецът за мъжкото здраве с акцент върху рака на простатата) е добра самодейност, само че човек не би трябвало да върви на профилактичен обзор единствено когато е оповестена акция.

Дори и да се вземат хранителни добавки или лекарства, простатата продължава на пораства, тъй че прегледите са доста нужни.

Чуйте целия диалог на Георги Нейков с доктор Георги Георгиев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР