Пропуснали сте много, ако използвате оцет единствено в кулинарията –

...
Пропуснали сте много, ако използвате оцет единствено в кулинарията –
Коментари Харесай

Как да: Почистим дома с помощта на оцет

Пропуснали сте доста, в случай че употребявате оцет само в кулинарията – като част от дресинг за салата или съставна част за зимнината. Всички сме осведомени, че е потребен и при бързото събаряне на температура при дребните деца. Но какво друго знаем за него?

Оказва се, че е извънреден асистент в семейството и то в битката с едни от най-упоритите домашни замърсители. Може би ще кажете „ Защо да се връщаме години обратно – нали през днешния ден на пазара има всичко? “ Така е, само че оцетът е публикуван артикул, действието му е универсално, а цената му е в пъти по-изгодна от тази на всевъзможните почистващи препарати. Да не забравяме и опцията сами да приготвите домакински ябълков оцет.

Активната съставна част на всеки тип оцет е оцетната киселина. Тя разтваря органичните и неорганичните съединения, даже в слаби разтвори унищожава живи организми - бактерии, гъбички и така нататък Приложението й в семейството е във тип на от 5% до 8% разтвор - винен оцет. Именно той се предлага за разчистване, тъй като в по-силни разтвори би трябвало добре да се познават разпоредбите за сигурност, тъй като от почистващо действието му може да бъде корозивно и рисково за хората. Миризмата на оцета е натрапчива, само че избледнява след време, а еко характерът му компенсира мириса

Какво може да се почисти с оцет? На процедура всичко.

В кухнята

Оцетът е подобаващ избор за изцяло разчистване на хладилника, изключително в случай че не желаете да употребявате мощни препарати. Друг постоянно срещан проблем с този апарат е и мухълът, изключително в случай че готварската печка е позиционирана директно до хладилника. Оцетът може да ви свърши работа и в двата случая. Разтворете равно количество вода и оцет и към този момент сте подготвени да се заемете с освежаването и почистването му.

С разтвор от вода и оцет 1:1 може да решите и казуса със съдове, наслоени с варовик (котлен камък) – от дълбоки купи, тенджери и тигани до електрическата кана или кафе машината. Напълнете ги догоре с течността и ги оставете да престоят до половин час.

Специално за кафе машината е целесъобразно да я пуснете на „ луфт “ един път с разтвор от вода и оцет, а по-късно още два-три пъти единствено с вода – с цел да се избегне остатъчната миризма на оцет. Съдомиялната машина може да дезинфекцирате по същия метод – в отделението за препарат сложете оцет и я пуснете да върти на празни обороти.

Ако не сте измежду съперниците на микровълновата печка, оцетът ще е от сериозна помощ и при нейното разчистване, като ви спести време и интензивно триене с гъбата. За задачата сложете вътре запълнен дополовината подобаващ съд с вода и оцет, пуснете печката на 2-3 минути. Наслоените петна и засъхналите останки от храна ще се разнежен и за премахването им ще е належащо само леко забърсване с гъба.

В банята и тоалетната

За да заблестят тоалетната паница и мивката, изсипете в тях оцет, оставете да престои от половин до един час, след което изтъркайте с гъба или четка и изплакнете. Обикновено точно в банята разчитаме на по-силни препарати за по-сигурна стерилизация, по тази причина към оцета може да прибавите и сода бикарбонат – резултатът ще е по-ефективен и дългогодишен.

Отново за санитарните сектори. Тази хитринка е най-подходяща за делничните дни, когато графикът ви притиска не можете да обърнете изключително внимание на хигиената в мокрите пространства. За задачата изсипете оцет в мивката или тоалетната преди лягане и на сутринта изплакнете. Ефектът няма да е главозамайващ, само че икономисва време и е добър метод да поддържате обичайно равнище на хигиената сред седмичните почиствания на банята.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР