Пропуск на криминалисти става причина за провал на разследването за

...
Пропуск на криминалисти става причина за провал на разследването за
Коментари Харесай

Кой уби Ламбо?

Пропуск на криминалисти става причина за неуспех на следствието за убийството на доцента по философия от СУ " Св. Климент Охридски " Ламбо Кючуков, считат някогашни ченгета. Трупът на Кючуков, който е и заместник-министър на образованието, е открит на 7 юли 1995 година от инцидентен минувач на бунище на Витоша в местността Бялата вода.

При огледа на мястото на престъплението са открити следи от автомобилни гуми с друг грайфер, от които по необясними аргументи проверяващите не са взели отпечатъци. Отливката от гумите можеше да помогне за идентифициране на автомобила на убиеца, разясняват служители на реда за " България Днес ".

Философът е покосен с 4 патрона в главата, откриват патоанатомите. Неизвестният стрелец издебнал жертвата си в тил и натиснал спусъка от към 50 сантиметра разстояние. Първият патрон е пронизал мъжа през тила и излязъл през окото. Още преди той да се строполи на земята, душманинът му го гръмва още три пъти в дясното слепоочие, пресмятат специалистите по балистика. Те са безапелационни, че покушението е дело на професионален палач.

Екзекуцията е осъществена с револвер " Збройовка ", модел 1950 година Експертизата демонстрира, че ударникът на оръжието не подхожда на истинския - или е саморъчно направен, или е бил подложен на спомагателна механична обработка. По данни на Интерпол оръжието е продадено преди време на незнайно лице в някогашна Югославия. Пищовът е открит при спомагателен оглед на местността и предаден за проучване. На мястото на престъплението полицията намира две гилзи, чадър и мъжка носна кърпичка. Находките не оказват помощ на криминалистите за откриването на килъра.

Мотивът за изтезанието също остава неразбираем. Разследващите работят по три версии, които са построени повече на догадки, в сравнение с обстоятелства. Едната е обвързвана с опитите на доцента да посредничи при търговски покупко-продажби със Сърбия за олио, захар и ориз. Според очевидци Кючуков събирал пари за договорка по експорт на полимери от " Нефтохим " за югославската компания " Метълпрогрес ".

Втората, също недоказана версия, засяга опита на Кючуков да закупи апартамент на столичния бул. " Цар Борис Първи " от племенник на собственичката. Тя живеела в къща на Витоша и нямала никаква визия, че е оповестила жилището си за обмен.

Третата линия на следствието е обвързвана с стихотворец от Ламбо Кючуков ангажимент за подписване на контракти за застраховка " Злополука " и " Живот " на учителите и учениците в България сред Министерството на образованието и застрахователна компания " БГ проект ".

И в трите хипотези изплува името на шефа на " БГ проект " Пламен Миронов. Кючуков е бил в близки връзки с него от 1991 година Три месеца след убийството на философа Миронов е арестуван дружно с Константин Георгиев. Двамата прекарват 11 месеца в ареста по обвиняване за преднамерено ликвидиране.

Доцентът е бил връзката сред " БГ проект " и Министерството на образованието, афишира отбраната. Според юрист Трендафил Данаилов Кючуков е работил по сключването на контракта, от която застрахователите щели да завоюват милиони. Затова Миронов нямал интерес от гибелта на зам.-министъра, даже в противен случай - то било в негова щета.

Във връзка с първата догадка за покупко-продажби с югославска компания очевидци афишират, че с бизнес интервенцията била ангажирана компания " Екко " на Пламен Миронов и брат му Николай. То сключило контракт със сърбин за експорт на полимери. Миронов търсел заем от 200 хиляди марки, като част от парите му дал Кючуков, описват очевидци. Пламен Миронов отхвърля да е взимал пари от доцента, в противен случай - твърди, че му е дал 47 хиляди марки за ново жилище и бизнес. Прокуратурата не открива финансови документи, които да потвърдят по какъв начин е било фактически.

Миронов е спряган като медиатор и по втората догадка за пазаруване на жилище от Кючуков. Той се наел да посредничи и няколко пъти уговарял срещи на доцента с продавачката, които по този начин и не се осъществили, описват осведомени. По делото попадат две срещи, които Ламбо Кючуков провел с племенника на собственичката, които са се провели точно в офиса на " БГ проект ".

По мотив подготвяния контракт за застраховка на учители и възпитаници сред компанията на Миронов и просветното ведомство излиза наяве, че с изключение на Кючуков е имало и други консултанти за плана.

Пламен Миронов не дава пояснения. При тараша на офиса му ченгетата откриват единствено армейски револвер " Гасер " от 1878 година, а диря от " Збройовка " не е открита.

Единствената диря, която води проверяващите към Миронов и Георгиев, е неналичието на оправдание. Около 12,30 часа във съдбовния ден те имали среща с Кючуков да му предадат документи за регистрация на компания " Пакт " и към 13,30 часа се разделили пред университета. Така стават последните хора, които са го видели. Доцентът имал уговорена среща за 15 часа със съдружника във компанията Григорий Вазов, само че не се появява в уречения час. Според съдебномедицинската експертиза Ламбо Кючуков е разстрелян към 15,30 часа.

" Миронов и Георгиев са направили закононарушение, те нямат оправдание за времето от 13 до 15 часа. Срещу тях има косвени улики, анализът на които ни дава съображение да създадем извод, че те са причинителите, афишира шефът на " Тежки закононарушения " в Националната следствена работа Богдан Карайотов. Въпреки мнението на Националното разследване за предаване на съд прокуратурата приключва производството против застрахователите заради липса на доказателства. Няма изрично открита причинноследствена връзка сред дейностите на обвинените и убийството, заключват от прокуратурата и освобождават арестантите.

За проверяващите остава единствено съмнение, че Кючуков е тръгнал към Витоша, с цел да се срещне с мистериозната продавачка на жилище. Следствието единствено позволява, че най-вероятните му придружители са били Миронов и Георгиев. Доказателствата обаче не водят до безапелационни изводи, че двамата застрахователи фактически са придружавали доцента и са го затрили, заключават прокурорите. Те регистрират и обстоятелството, че най-малко десетина души от близкото обграждане на философа също не съумяват да потвърдят къде са били по време на убийството му.

Частни детективи

Моля те, ангажирай опитни частни детективи да разкрият кой умъртви Ламбо, аз съм почтен. Това се моли Пламен Миронов в обезверена записка, която праща скрито на брат си от килията. След прекратяването на следствието вдовицата на доцента апелира постановлението, само че Главна прокуратура отхвърля жалбата й. Изминалите години от разстрела прекършват очакванията на околните на разстреляния мъдрец, че килърът му ще бъде оголен. В България неприятните ги санкционира само Господ, счита фамилията му.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР