Промяната в начина, по който Европейският съюз се разширява, не

...
Промяната в начина, по който Европейският съюз се разширява, не
Коментари Харесай

Скопие и Тирана да преговарят с ЕС, докато той се реформира, поискаха 9 държави

Промяната в метода, по който Европейският съюз се уголемява, не може и не би трябвало да е пречка пред Северна Македония и Албания и те би трябвало да стартират договаряния най-късно през март 2020 година даже промяната в разпоредбите към този момент да е в ход. Това декларират в всекидневен документ от три страници Австрия, Естония, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словения и Чехия.

Документът, с който " Политико " разполага, слага под въпрос решението на Франция да блокира началото на договарянията на Северна Македония и Албания с Европейския съюз. Президентът Еманюел Макрон упорства, че първо е нужна промяна в процеса на разширение, а едвам по-късно може да има начало на договаряния с още кандидатки (каквито са тези страни), и тази позиция бе повторена на Европейския съвет на 17 октомври тази година.

В различен, оповестен по-рано, всекидневен документ Франция изиска да не се отварят тематични глави по едно и също време (каквато е практиката в момента), а работата по тях да се раздели на седем съответни стадия. Освен това процесът не би трябвало да е еднопосочен.

Идеите на Париж обаче не се одобряват еднопосочно. Критиците считат, че те възпретястват какъвто и да било прогрес на кандидатките. Особен проблем ще е върховенството на закона, което е приоритет във френския модел, само че е деликатна тематика за Западните Балкани поради престъпността и корупцията, отбелязва " Политико ".

Какво оферират деветте страни

Според посланик, представен от изданието, текстът на деветте е " градивен отговор " на френския документ, който освен това " обезврежда най-опасните детайли на предлагането ". Друг посланик го назовава търсене на компромис, защото съдържа единодушие, че е нужна промяна, само че и апел Скопие и Тирана да не я чакат и да стартират договаряния.

В отговор на модела, препоръчан от Париж, деветте страни считат, че " би трябвало да е допустимо да се отварят групи глави редом, а не поредно, " цитира документа " Политико ". Според изданието European Western Balkans този вид не би изключил групирането на главите (макар предлаганите тук групи да са осем), само че би разрешил и да се работи по повече от една тематика.

Освен това решението за начало на договарянията би трябвало да бъде взето най-късно до март 2020 година, с цел да е несъмнено, че Европейски Съюз е кадърен да удържа на думата си.

Страните от Западните Балкани също по този начин би трябвало да могат да вземат участие в така наречен Конференция за бъдещето на Европа, препоръчана от Макрон и немския канцлер Ангела Меркел. Става дума за развой на съществени промени в Европейски Съюз, който би трябвало да стартира следващата година. Трябва да се засилят и срещите на Европейския съвет със западнобалкански водачи, и присъединяване на представители на страните в определени срещи на съвета.

Французите обаче, съгласно различен неназован европейски посланик, към момента " не са споделили, че са подготвени да одобряват, че преразглеждането на (правилата за) разширение и началото на договарянията за участие могат да вървят ръка за ръка ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР