Промяната се случва, може би по-бавно, отколкото ни се иска,

...
Промяната се случва, може би по-бавно, отколкото ни се иска,
Коментари Харесай

Кирил Петков: Промяната се случва - няма българин, който още да го е страх, че без руски газ ще умре през зимата

Промяната се случва, може би по-бавно, в сравнение с ни се желае, само че се случва. Това сподели Кирил Петков от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) в декларация от парламентарната естрада при откриването на зимната сесия на Народното събрание.

По думите му, смяната се случва през премахването на страха на българските жители. Мисля, че няма българин, който още да го е боязън, че без съветски газ ще почине през зимата. Мисля, че страхът от един всесилен, безотговорен основен прокурор също остана в предишното. Мисля, че страхът от непозволено или нелегално потребление на институциите също към този момент го няма. Промяната се случва и със промяна на упованията на българите. Мисля, че няма български пенсионер, който да не знае, че има пари за естествени пенсии. Няма български преподавател, който да чака неговата заплата да не изпреварва междинната за страната, разяснява Петков. 

Кирил Петков означи и триумфите, които са реализирани през 2023 година, тъй като през 2024 година работата им ще стъпи върху тях. Финансиране на планове за поданици за всяка община на България - осигурихме финансиране за реализация на планове из цялата страна, сподели Петков и добави, че за първи път е било направено транспарантно финансово бюджетиране. Стабилни финанси и бюджетен недостиг под 3 %, който дава опция на България за влизане в еврозоната през 2025 година България ще приключи своята евроинтеграция с постигането на тази цел, която в допълнение ще увеличи стандарта на живот на българите, счита той.

За първи път имаме отчетност на основния прокурор и той към този момент може да бъде разследван, сподели още Петков. Прокурорите в България към този момент могат да работят по-свободно, което рано или късно ще докара до работещо правораздаване. Политическа неутрална антикорупционна комисия - в България към този момент има действително антикорупционно законодателство, разяснява Кирил Петков.

Успяхме да влезем в Шенген и за първи път от влизането ни в Европейския съюз (ЕС) българите по летищата в Европа няма да се усещат като „ втора употреба “ европейци, сподели Петков. Очаквам скоро сухоземните граници също да бъдат включени, добави той. Променихме Конституцията, с което положихме основите за действителна и самостоятелна правосъдна власт, сподели Кирил Петков.

За 2024 година нашият проект е тази смяна да продължи, добави той. Според него тя би трябвало да проникне и в институции на страната, където още доста от старите системи работят по остарелия метод. Регулатори като Комисията за финансов контрол (КФН), Комисията за отбрана на конкуренция (КЗК), Съвета за електронни медии (СЕМ), Комисията за контролиране на известията (КРС) би трябвало да станат транспарантни, ефикасни и да работят за българските жители и бизнеса, сподели Петков.

По думите му е време службите за сигурност да бъдат реформирани и осъвременени.

Моята фантазия е никой държавен чиновник да не третира парите на жителите като негови, а в случай че го направи, да има голям риск за сходно държание. Създаването на новия Висш правосъден съвет и Инспектората към него може да бъде първата огромна смяна в работата на правосъдната власт, добави още Петков.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР