Промяната на метеорологичната обстановка доведе до интересна картина край Кюстендил,.

...
Промяната на метеорологичната обстановка доведе до интересна картина край Кюстендил,.
Коментари Харесай

Интересен облак покри планина в България

Промяната на метеорологичната конюнктура докара до забавна картина край Кюстендил,. Билото на Конявската планина беше похлупено като със шапка от голям облак.  Интересното метеорологично събитие беше запечатано от кореспондент на " Фокус “ и провокира вълна от мнения в обществените мрежи.

Според специалисти става въпрос за типична облачност в южен поток – облак " Лентикуларис “.

Появата на този тип облак е обвързвана с поток в тропосферата от една или почти една и съща посока на придвижване на въздуха, обтичащ орографско затруднение (хълм, планина).

Латинското название е Altocumulus lenticularis. Формата му е сходна на леща и по тази причина се назовава лещовиден.

Конявската планина се намира на към 80 км южно от София, през нея минава пътя от София за Кюстендил и Граничен контролно-пропусквателен пункт – " Гюешево “. Планината се лимитира от  запад от долината на река Струма, на изток се съединява с планината Верила, чрез седловината Уши, а на север и на юг граничи с Радомирската и Кюстендилската котловини.

Тя е с повърхност от 237 квадратни километра и междинна надморска височина 930 метра. Конявска планината се поделя на четири дяла – Ришки, Виденски, Колошки и Кориловски, с най-голям връх Виден -1 487 м.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР