Промяна, за която гражданите настояват от години, или обикновена подмяна

...
Промяна, за която гражданите настояват от години, или обикновена подмяна
Коментари Харесай

Рокадите - промяна или обикновена политическа подмяна

Промяна, за която жителите упорстват от години, или елементарна замяна на фрагментите съгласно политическата обстановка са рокадите, които служебният кабинет прави на конвейер по високите етажи на администрацията. Досега кадровиците залагат на несъмнено. Нови лица няма, а хората, назначени от ГЕРБ, най-често се заменят с предходните, които към този момент са били отпред на съответната работа, само че във времената преди " ерата Борисов ". На основните постовете застават известни от близкото минало фрагменти, някои в пенсионна възраст.

Мнозина към този момент се съмняват, че тъкмо това целяха митингите и клетвите за промяна на модела на ръководство. Засега най-важната задача очевидно е да се изведат институциите от въздействието на ГЕРБ, да се лишават от Борисов " гласовете на страха " и по този начин да се отреже клона, на който до неотдавна ръководеща партия стои. Времето ще покаже до каква степен рокадите са сполучливи. И дали моделът на хранилките няма да оцелее, само че с други блажещи.

Снаряд по всяка цитадела на ГЕРБ

Вчера падна следващата - Регионалното ръководство на образованието. Три дни по-рано задачата бе Басейнова дирекция - Източнобеломорски регион. Миналия петък министърът на околната среда и водите Асен Личев освободи от директорския пост Василка Чопкова и назначи на нейно място надалеч по-опитния инж. Никола Кърнолски. Това е следващ удар против дългогодишния локален кадровик Иван Тотев, тъй като Чопкова бе началник на Дирекция " Екология " в Община Пловдив във времето, когато градският водач на ГЕРБ бе кмет.

Това е третото предопределение на Кърнолски на поста. Именно той ръководи дирекция от основаването през 2003 година до идването на ГЕРБ на власт през 2009-а. За повторно Кърнолски управлява Басейнова дирекция от 2013 до 2015 година, върнат е от държавното управление на Пламен Орешарски и освободен от следващия кабинет на Борисов. По това време Кърнолски влезе в спор с управлението на ВиК - Пловдив, откакто заведе дело за насъбрани отговорности на водния оператор в размер на над 5 млн. лева

На мушката - фрагментите на Иван Тотев

Само месец откакто служебното държавно управление и Агенция „ Пътна инфраструктура” назначиха инж. Йордан Калев за непрекъснат шеф на Пътното на мястото на някогашния народен представител Атанас Ташков, е осъществена нова рокада.

От АПИ освободиха от поста инж. Калев, а на неговото място застана краткотрайно инж. Валентина Бакърджиева. Тя е с 40 години стаж в Областното пътно ръководство - Пловдив. Заемала е поста зам.-директор, била е и вр.и.д. шеф през 2018 година.



От началото на тази година постът се оказа извънредно проветрив. Калев бе началник на ОПУ до март, когато Атанас Ташков се завърна и пое кормилото. Два месеца по-късно бе отстранен и още веднъж си замени поста с инж. Йордан Калев.

Рокадата в ОДМВР - Пловдив

Петър Тодоров, който от 19 април бе назначен за краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Пловдивската полиция, към този момент е нараснал в старши комисар със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков.

Официално Тодоров е новият шеф на полицията в Пловдив.

На 23 май някогашният към този момент шеф Йордан Рогачев бе краткотрайно отхвърлен от служба, откакто против него бе формирано дисциплинарно произвеждане.



Тодоров е с 30-годишен стаж в полицията. Беше началник на Първо районно. Петър Тодоров е потомствен служител на реда. Баща му Илия Тодоров е бил началник на Пловдивската полиция през 90-те години на м.в. Негов брат е известният специалист Владимир Тодоров, ръководител на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.

Кой дърпа конците в Областната администрация

Новият регионален шеф също е позната фигура от близкото ни минало. Бизнесменът и някогашен чиновник на полицията и ДАНС Ангел Стоев седна в губернаторския стол. Той пое длъжността от Петър Петров, който смени Дани Каназирева поради присъединяване в изборите.

Ангел Стоев има дълготраен опит в Министерство на вътрешните работи, беше началник на Агенцията за национална сигурност в града, както и първи изпълнителен шеф на съдружие “Бизнесът за Пловдив”. Неговите заместници също са известни фигури в града ни.



Даниела Николова-Кършева е правист с богата процедура. Тя има опит в административното и комерсиалното право. Работила е в системата на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив. За известно време Даниела Николова-Кършева бе началник на Агенцията по вписванията в Пловдив. Това беше в интервала, когато се полагаха основите на Търговския указател. Работила е и на частна процедура.

Секретарят на Община „ Родопи “ Иванка Петкова е другата дама, която става зам. регионален на Пловдив. Тя е зам.-председател на Българска социалистическа партия в Община „ Родопи “, член на Областния съвет на алената партия. Петкова се завръща в губернаторското кресло като заместител за повторно. През 2013 година тя зае поста в Областната администрация със заповед на премиера Пламен Орешарски. Петкова е била два пъти в борда на шефовете на Летище Пловдив по времето на Пламен Орешарски и Петър Мутафчиев.



Първото усещане е, че новите кадровици залагат главно на опита на назначените. Изборът е логически, тъй като за множеството места предстоят състезания за избор на титуляри. В този смисъл очевидно са се търсели хора, подготвени да влязат в багра незабавно, без гаранция, че пистата ще е дълга. Що се отнася до прекомерно високата междинна възраст на новия управнически тим, в политиката е като във футбола - няма млади и остарели, има можещи и неможещи, както е споделил класикът Стоичков.

А за смисъла от смяната - по делата им ще ги познаем.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР