Промяна в поведението и обичайните навици на децата - това

...
Промяна в поведението и обичайните навици на децата - това
Коментари Харесай

Внимание, родители! Ако видите у детето си тези признаци, значи са жертва на насилие

Промяна в държанието и нормалните привички на децата - това са двата най-сигурни признака, които родителите могат да разпознаят, в случай че на отрочетата им се случва нещо неправилно, за което не споделят, настояват психолозите. Какви още са признаците, които могат да насочат вниманието на родителите към това, че децата им са се трансформирали в жертва на принуждение обясниха психолози пред Българска национална телевизия. Психологията като предварителна защита. В това съгласно доктор Пламен Димитров, се крие решението на казуса с децата, станали жертва на експанзия или на различен тип посягане, за което родителите не знаят.

„ Децата имат голям капацитет и отговорността ни стартира оттова, не дали имаме проблем, а по какъв начин да използваме тези благоприятни условия, които природата, фамилията и обществото дава, с цел да израсне един превъзходен човек. В този ред на мисли консултациите стартират от грижата за развиването, а не от проблемите “, изясни доктор Пламен Димитров, ръководител на Управителния съвет на Българското сдружение по логика на психиката.

Проблем, обаче постоянно се оказва и реакцията на родителите, които прекомерно късно осъзнават, че нещо неправилно се случва в живота на детето им. „ Ранните признаци са: детето не прави нещата, които до момента е обичало, станало е раздразнително. Сред ранните признаци е и разстройството на съня и неспособност да се поддържа прочувствена връзка-детето се затваря или е свръх избухливо “, уточни Димитров.

Финансовата страна на нещата също спомага за това все по-малко деца да посещават услугите на психолозите. Средно едночасовата консултация при експерт коства към 50 лева

„ В България не е решен казусът за достъпа до психически услуги и психотераптевтични, тъй като те не са обхванати от никакъв държавен механизъм, да вземем за пример от НЗОК, както това е по света. Хората по света, които си внасят здравните осигуровки имат достъп до първична психическа грижа за своите проблеми, тези на фамилията и на своите деца “, сподели Димитров.

Въпреки това, обаче своевременната профилактика и периодически скрининг, както на педагозите, по този начин и на самите деца, остава единственият вид, да се избегнат произшествия, твърди психологът.

„ Пълен скрининг на положението на педагогическия колектив, доста добра и интензивна работа с родителите, на децата, които са посочили ранни признаци на проблематично държание или прочувствено усложнение. Ние имаме способи, с които се изследва даже бебета “, изясни специалистът.

Психологът счита, че видеонаблюдението в детските градини няма да реши казуса на родителите, които се съмняват за това какво се случва с децата им.

„ И нас ни следят по целия свят - по улиците, на работното място, в магазините и под дърво и камък другаде. Бих споделил, че е тип отплата, че не знаем какво друго да създадем и нямаме мотивация за това. Иначе е доста хубава социална поръчка за тези, които ги доставят и конфигурират. Като психолог, обаче ще кажа, че с видеокамера принуждение не се предотвратява. Констатира се “, уточни той.

И с цел да намалеят случаите на установено принуждение измежду децата в детските градини, психолозите се надяват повече родители да се обръщат навреме към тях.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР