Промяна в БДЖ върна компанията 20 години назад. В момента

...
Промяна в БДЖ върна компанията 20 години назад. В момента
Коментари Харесай

БДЖ-то 20 г. назад: Пак сливат товарни и пътнически превози в един кюп

Промяна в БДЖ върна компанията 20 години обратно. В момента държавните железници са структурирани в три компании - БДЖ Холдинг, БДЖ-Пътнически транспорти ЕООД и БДЖ-Товарни транспорти ЕООД. Сега замисълът е двете поделения и холдинга над тях да се слеят в Национална компания Български държавни железници, написа OFFNews.

Идеята е да се понижи броят на " чантаджиите " по коридорите на постройката на ул. " Иван Вазов " №3 и ръководството на структурите да стане по-ефективно. В момента и трите БДЖ-та имат структури, които се дублират. Поддържат обособени звена за юридическа помощ, IT-та, отдели за публични поръчки и т. н.

Подобно преструктуриране обаче крие и опасности. БДЖ-ПП употребява многомилионна бюджетна дотация поради задължението да транспортира пасажери, до момента в който БДЖ-Товарни транспорти няма право на такава поддръжка от страната. Затова и може да се чака остра реакция от частните железопътни превозвачи, които евентуално ще затрупат с тъжби Комисията за защита на конкуренцията.

В бюджета за 2022 година за БДЖ-Пътнически транспорти е заложена 196 милиона лв. дотация и още 49 милиона лв. за финансови вложения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР