Промяна на категорията на труд, увеличение на заплатите, добавка за

...
Промяна на категорията на труд, увеличение на заплатите, добавка за
Коментари Харесай

КТ Подкрепа: Служителите на Спешна помощ имат нужда от по-високи заплати и добавки за нощен труд

Промяна на категорията на труд, нарастване на заплатите, добавка за нощен труд, спомагателни ваучери за храна, възстановяване на униформите и облеклото. Това са част от настояванията на незабавните медици, които бяха посочени по време на кръгла маса на тематика „ Проблеми в незабавната здравна помощ и организация на активността “. Събитието бе проведено от Медицинска федерация „ Подкрепа “ към Конфедерацията на труда (КТ) „ Подкрепа “.

 

" Направихме анкети във всички наши структури в центровете за незабавна здравна помощ, с които искахме да се срещнем като цяло с проблемите ", сподели доцент Д-р Валери Апостолов, конфедерален секретар и ръководител на профсъюз „ Висше обучение “ към КТ „ Подкрепа “.

 

" Категоризацията на труда е доста значим въпрос ", сподели той е добави, че незабавните медици са на всички места, където има неотложна обстановка.

 

" Заплащането не дава отговор на психическото и физическото натоварване, смятат интервюираните. Неспешните повиквания и експанзията против незабавните медици са други проблеми в работата, които означават работещите. Хубаво е да има и унифицирано профилирано облекло ", разяснява Апостолов.

 

Работещите в Центъра за незабавната помощ в Област Пловдив са 450 индивида, сподели Георги Батакчиев от КТ " Подкрепа " в Пловдив. Унизителното възнаграждение е главният проблем, който той открои по време на полемиката. На второ място е категорията на труд. " Когато отидем на злополука, заварваме пожарникари и служители на реда, които са с положително облекло и са с първа категория труд ", описа Батакчиев.

 

" Само хората от Бърза помощ за с трета категория труд ", добави той. Като проблем Батакчиев посочи нуждата водачът на колата за спешна помощ да се включва в извеждането на пациенти от домовете им. " Всеки втори и трети водач има дискова херния и когато се разболеят, нормално си пишат молбата за овакантяване ", твърди синдикалистът.

 

" При нас не се ползват рехабилитационни стратегии при „ прегаряне “. Пациенти търсят незабавна помощ и за здравословни проблеми, които нормално са за консултация с персонален доктор ", счита още Батакчиев.

 

Агресията и физическата разпра с медиците е различен проблем, посочен от Батакчиев. " Няма заслужено правосъдие при посягане против доктор ", означи той.

 

По думите му по този начин се срутва престижът на лекарския труд и младите медици не желаят да са част от системата на незабавната помощ. Този труд стана неатрактивен. Батакчиев прикани за по-държавнически да се огледа на обстановката.

 

На полемиката бе маркиран и казусът с  това, че на незабавните екипи им се постанова да обикалят лечебни заведения, до момента в който намерят лечебно заведение, което да одобри пациента, предава Българска телеграфна агенция. 

 

Изпълнителният шеф на Изпълнителна организация " Медицински контрол " Иванка Динева и ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров също взеха присъединяване в кръглата маса. Маджаров уточни, че заплатите за незабавните медици би трябвало да се изравнят с тези в системата на Министерството на вътрешните работи. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР