Промишленото производство в България нараства на годишна и месечна база

...
Промишленото производство в България нараства на годишна и месечна база
Коментари Харесай

Промишленото производство в България нараства през август

Промишленото произвеждане в България нараства на годишна и месечна база през август, излиза наяве от предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

През август показателят на промишленото произвеждане се усилва с 16,5% по отношение на същия месец на предходната година. В съпоставяне с юли 2022 година нарастването е от 0,7%.

Годишни промени

На годишна база нарастване на промишленото произвеждане, изчислено от календарно изгладените данни, е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 51,3%, и в преработващата индустрия - с 12,7%, а намаляване в добивната индустрия - с 5,7%.

По-съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството на транспортни средства, без коли - с 68.3%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 42,1%, производството на питиета - с 41,9%, производството, некласифицирано другаде - с 33,3%, производството на тютюневи произведения - с 32,6%.

Намаление е регистрирано при: производството на лекарствени субстанции и артикули - с 14,2%, производството на химични артикули - с 13,7%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители и производството на произведения от каучук и пластмаси - по 12,8%.

Месечни промени

През август 2022 година нарастване по отношение на предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,5%, и в преработващата индустрия - с 1,2%, а понижение в добивната индустрия - със 7,6%.

По-значителен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството на тютюневи произведения - със 17,1%, производството на хранителни артикули - с 11,4%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 10,9%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 9,3%.

Намаление е записано при: производството на химични артикули - с 11,6%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 10,3%, производството на транспортни средства, без коли и производството на мебели - по 8,5%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 8,4%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР