Промените в Закона за туризма дават възможност за обединение на

...
Промените в Закона за туризма дават възможност за обединение на
Коментари Харесай

Николина Ангелкова: Промените в Закона за туризма дават възможност определяне на статута на националните курорти

Промените в Закона за туризма дават опция за обединяване на бранша. Министерството поддържа концепцията да има национално представителни организации, за това е и планувана сходна опция в промените на нормативната база. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на 5-ата годишна среща на Националния ръб по туризъм.

Министърът разяснява, че е значимо за работата на ведомството да има явен и предвидим сътрудник и взаимно с него да се поставят старания за устойчивото развиване на бранша. С измененията на закона предлагаме да има по една национална организация за хотелите, за туроператорите и екскурзоводите, изясни министър Ангелкова. Те ще сплотяват ползите на сектора и ще се утвърждават с решение на Министерския съвет. Ако успеем да реализираме това, ще е огромен триумф, тъй като в този момент има повече от 300 организации, разяснява министърът. И добави, че министерството е отворено за оферти, подкрепени от всички, тъй като то е балансьор.

В събитието участваха Петър Кънев, ръководител на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, Красимир Гергов, ръководител на УС на Националния ръб по туризъм (НБТ), Мартин Захариев, зам.-председател на НБТ, доцент доктор Румен Драганов, ръководител на Контролния съвет на НБТ, и десетки представители на сектора.

Определяне на статута на националните курорти също е заложено в измененията на Закона за туризма, като се планува и създаване на съответната поднормативна база, изясни министър Ангелкова. Тя разяснява, че районното обмисляне е от основно значение, с цел да се отговори оптимално на потребностите на туристите и бизнеса. Министърът уточни още, че се планува да се обособят обособени зони, където има такива потребности и благоприятни условия, да вземем за пример празненство зона и зона за фамилна отмора. Така ще има предвидимост и когато туристите избират място за отмора, ще знаят какво да чакат, изясни министърът.

Освен това се плануват правила за ясно избрани ски зони и писти. Има точни регламенти и критерии, съгласно които да се дефинират като такива, съобщи министър Ангелкова. Тя посочи, че не трябва да се чака това да рефлектира върху други закони, които не са в компетенциите на Министерството на туризма.

Важен детайл от законодателните промени е регламентирането на отговорностите на общините във връзка с отчетността и техните отговорности в туризма, заяви още министърът. Тя изясни, че кметовете би трябвало да имат ясно обмисляне за развиването на бранша и планувани съответни действия. Трябва да има ясна отчетност на приходите от туристически налог и концесиите и защо се изразходват тези приходи. Измененията плануват въвеждането на условие за наложително основаване на консултативни препоръки към общините.

С промените на Закона за туризма се планува основаване на звеното на надзор към министерството, осведоми министърът. Тя посочи, че то има пълномощия в последващия надзор за спазването на закона, като ще прави регулярни и инцидентни инспекции, ще ползва насилствени административни ограничения и ще сформира актове за нарушавания. Министърът съобщи изрично, че няма да се нарушава работата на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) във връзка с функционалностите й за отбрана на правата на потребителите, и благодари за съдействието на ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов.

Промените плануват още въвеждането на „ Доброволен етикет за качество “, който може да се придобива от категоризираните места за настаняване, за хранене, туроператорите и туристическите сътрудници. Валидността му ще е 3 години, като годишно ще се прави инспекция на придобилите този етикет и при нарушавания документът ще може да се обезсилва.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма беше оповестен за публично разискване през месец май и то ще продължи до 9 юли. Той може да бъде открит на уеб страницата на министерството и за нас е значимо браншът да изпраща своите отзиви и мнения, съобщи министър Ангелкова. И добави, че всички постъпили мнения ще бъдат прегледани и взети под внимание.

През месец май бяха признати първите промени в Закона за туризма. Тяхната цел беше транспониране на европейската инструкция за пакетните пътувания и понижаване на административната тежест. С признатите промени отпадната 19 типа документи, които до момента трябваше да се дават на книжен притежател, с което доста се облекчава работата на сектора. В момента се приготвят и промени в наредбата за категоризация и прекатегоризация, с което се привежда в сходство и поднормативната уредба, уточни министър Ангелкова.

Тя сподели, че с тях ще отпаднат паразитни условия, само че ще се подсигурява запазването на високото качество на услугите в бранша. Предвижда се измененията в наредбата да са подготвени до края на годината. Стартирали сме създаването на платформа за онлайн подаване на документи за категоризация и прекатегоризация, осведоми министърът. И разяснява, че това в допълнение ще улесни работата на бизнеса.

Министерството продължава работа по въвеждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Процедурата за избор на реализатор е на финалната права и скоро се чака да има определен реализатор за изработването й, сподели министърът. Нашите упования са, че през идващия летен сезон ще има подготвена демо версия на ЕСТИ и ще има опция пилотното въвеждане на системата, заяви още министърът.

Основен приоритет на държавното управление е образованието и промяната в тази система, за Министерството на туризма то също е от извънредно значение и оказва въздействие на развиването на бранша, заяви министър Ангелкова. И посочи, че точно поради това беше основан Междуведомственият съвет за фрагментите в туризма, на който да се дискутират проблемите и да се търси уравновесената форма за решение на казуса с неналичието на фрагменти в бранша.

Министърът разгласи, че следва и първо съвещание на Съвет по връзките. Много е значимо по какъв начин се показват новините в бранша и задачата на съвета е там да се разисква представянето на България. Важно е новините да са справедливи, само че и да построяват прелъстителен облик на страната, тъй че да се притеглят повече туристи, разяснява министър Ангелкова.

Мога да ви уверя, че на всички мои срещи, извършени на Г20, Петербургския стопански конгрес и срещата на министрите с сектор туризъм на Европейски Съюз беше доказано мнението, че България става все по-привлекателна както за вложения, по този начин и за визити, пътувания и почивки, сподели министърът. Доказателство за положителната капиталова среда са вложенията на международни хотелски вериги като Мариот и Хаят, както и вложенията на Туи и Томас Кук по Черноморието. Водим диалози с „ Four Seasons “ и други международни вериги, уточни още тя. И изрази увереността си, че с общи старания ще успеем, единствено в партньорство може да превърнем България в умерено и желано място за туризъм, съобщи още министър Ангелкова.

В отговор на журналистически въпрос министърът осведоми, че това лято по родното Черноморие ще почиват сред 1,6 млн. и 1,9 млн. българи. През сезон 2017 година към 1,6 млн. българи са пътували към родното крайбрежие. Относно съветските туристи тя осведоми, че има спад към 5 % в записванията досега, само че това не е последна цифра, тъй като обстановката е извънредно динамична. Това, което имаме като увещание от моя сътрудник Олег Сафонов, началник на Федералната организация по туризъм на Русия, както и по време на диалозите на премиера Борисов с президента Путин, е, че България продължава да бъде на едно от първите пет места за желана дестинация за съветските туристи, съобщи още министър Ангелкова.
 12-06-18-nbt2  12-06-18-nbt1  12-06-18-nbt
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР