Промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, които

...
Промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, които
Коментари Харесай

НОИ утвърди промените за пенсиите

Промените в Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване, които ще влязат в действие от 1-ви юли тази година, са одобрени от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, с два гласа срещу -  един от страна на бизнесът и един от страна на синдикатите.

Разходите на публичното обезпечаване за пенсии ще се завишат с 1 милиард 467 милиона лв.. 

С 10% да се актуализират пенсиите от 1-ви юли и по едно и също време с това в размера на пенсиите да се включи Covid добавката от 60 лева, плануват измененията. Минималната пенсия за стаж и възраст ще доближи 467 лева, а оптималната пенсия - 2000 лева

От 1-ви октомври оптималната пенсия ще е в нов, по-висок размер - 3400 лева, а в случай че 770 хиляди пенсии за трудова активност ще се усилят с 15%, откакто се осъвременят по модифицирано предписание.

 iStock iStock

Председателят на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт Димитър Манолов уточни пред БНР:

" Самият аз много се чудех по какъв начин да постъпя, поради това, че се раздра връзката сред оптималната пенсия и оптималния застрахователен приход, който трябваше да бъде сензитивно нараснал, по този начин както бяха нараснали и оптималните пенсии. От друга страна обаче, вътре имаше прекалено много неща, които ще допринесат изгоди за по-голямата част от хората. Така, че с тези причини аз поддържаха бюджета ".

Надзорът на Национален осигурителен институт е утвърдил и нов размер на обществената пенсия за напреднала възраст от 1-ви юли. Тя ще бъде 247 лева, като сега е 170 лева.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР