Промените в наредба Н-18 бяха наложени заради съмненията, че заведения

...
Промените в наредба Н-18 бяха наложени заради съмненията, че заведения
Коментари Харесай

Борисов направи огромен ДДС подарък на ресторанти и барове

Промените в разпоредба Н-18 бяха наложени поради подозренията, че заведения крият обороти. Сега, след искане на бранша, новите правила се отсрочват за март следващата година

© Цветелина Белутова Изненадващо министър председателят Бойко Борисов отстъпи пред настояванията на ресторантьорския отрасъл и им даде обещание да понижи Данък добавена стойност за заведения и питейни заведения на 9%. Новината пристигна след среща на Борисов с представители на браншовите организации в страната. Мярката, която съгласно прессъобщение на държавната пресслужба е наречена " политически риск " от премиера Бойко Борисов, цели да изравни налога за заведенията с този за хотелиското настаняване, който и сега е 9%.

Все още не е ясно от кой момент ще работи по-ниската ставка. В първичния вид на прессъобщението беше подложен период 1 януари 2021 година В поправената версия подобен липсва, защото Валери Симеонов упорства да е още от юни, с цел да не банкрутирали. Решението евентуално ще е ясно до през днешния ден вечерта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В крачка беше поправена и още една информация - че понижението ще обхване и " храни от първа нужда ". В следствие стана ясно, че то се планува единствено за заведения за публично хранене и развлекателния бранш, категоризирани по Закона за туризма. Така ръководещите ще би трябвало да аргументират пред публиката и за какво млякото и хлябът от магазина ще продължат да се таксуват с 20%, до момента в който уискито в бара - с 9%.

Направената от премиера отстъпка в този момент отваря вратата и за лавина от претенции за преференциален налог за други артикули - книги, медикаменти, храни. В същото време Данък добавена стойност е най-големият приходоизточник в бюджета и всяко понижение на ставката при равни други условия значи, че държавното управление ще би трябвало или да свие някои свои разноски или да вдигне други налози.

Ресторантьорите влязоха в договарянията с гледище за 5% Данък добавена стойност за актуалната година и 9% от идната нататък. Освен това и опозицията от Българска социалистическа партия към този момент има импортирани оферти за намалена Данък добавена стойност ставка върху храни и медикаменти. Така макар уверенията на премиера, че се прави изключение за ресторантьорите, защото активността им беше неразрешена през изключителното състояние, евентуално ще завалят претенции и от други сектори.

Премиерът и ресторантьорите са договорили и други ограничения: отсрочване на действието на условията по Наредба Н-18 до март идната година, както и правене на антикризисен проект, включващ даване на заеми и грантове от Българската банка за развиване. Очаква се да се сътвори и механизъм, по който заведенията ще могат да провеждат събития в летните си градини, като персонални празници и други

Реално измененията в наредбата за касовите апарати бяха тъкмо поради подозренията, че заведения укриват обороти и не заплащат налози. Сега разпоредбите се отсрочват с съвсем година, само че се прави поклон с Данък добавена стойност.

Данък добавена стойност изключение

В момента Данък добавена стойност за всички браншове в България е 20% като има диференцирана ставка само за хотелиерството, където този налог е 9%. Във вторник стана ясно обаче, че това изключение ще бъде разширено и ще обгръща заведения за хранене, питейни заведения и други заведения.

" Правим изключение за вас, тъй като с наша заповед е затворен бранша, нагледно казано. И по този начин е в целия свят. Това може пък да е една мярка, която в следствие да даде положителни резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце ", е съобщил министър председателят Бойко Борисов на срещата, представен от държавния пресцентър. Той е споделил още, че " с по този начин разискваните промени с намаления Данък добавена стойност, значи, че оборотите и активността на заведенията за хранене и хотелите би трябвало да са 100% на ярко ", както и че финансовият министър Владислав Горанов бил доста срещу, само че " трябвало да бъде опроверган " в края на година с повече доходи в бюджета.

Пред " Капитал " общественият министър Деница Сачева (която е участвала на срещата) изясни, че браншът е поел два уговорката: да потвърдят по-висока събираемост и да се покачат осигурителните приходи в бранша, което е и стъпка към изсветляване на бранша, включително и във връзка с изискванията на труд.

Това също удостоверява тезата, че заведенията са измежду най-неизрядните платци на налози и осигуровки през последните години.

Новото по-ниско Данък добавена стойност идва откакто организациите на заведенията упорстваха за неотложно намаление на ставката за тях на 5% и заплашваха с митинги. Идеята за диференцирана ставка се поддържа и от по-малкия съдружен сътрудник - " Обединени патриоти ", които даже внесоха свои законопроекти, предвиждащи налог от 5 и 9 на 100.

Само преди дни обаче вицепремиерът Томислав Дончев разгласи, че налози няма да бъдат намалявани, тъй като това не е заложена в програмата за ръководство на обединението. Владислав Горанов също постоянно в последните месеци изтъкваше, че Данък добавена стойност е налог плащан от потребителите и няма да договаря с компании, искащи разсрочване и отстъпки по тази линия. Очевидно в този момент ГЕРБ в лицето на премиера е трансформирало позицията си.

Втората смяна, която касае ресора на финансовия министър, е ново отсрочване на новите условия в разпоредба Н-18, която в този момент се планува да влезе от март идната година. За нейното прекъсване през тази година още преди месец се оповестиха както ресторантьорите, по този начин и огромните туристически сдружения.

Финансово подкрепяне на бранша

На срещата с премиера Борисов ресторантьорите са договорили да бъде направен и антикризисен проект за туризма, включващ заеми и грантове от банката за развиване " с присъединяване на специалисти от бранш " Туризъм ". Заведенията упорстват да бъде отстранено и изискването при кандидатстване по схемата 60/40 за подкрепяне на заетостта в рецесията компанията да не дължи никакви налози като концепцията е била разисквана при премиера.

Деница Сачева изясни пред " Капитал ", че модел 60/0 е неосъществим. Но в случай че обещано сдружение има декларирани данъчни отговорности за 2020 и осигурителни заплащания, само че няма опция да ги изплати, това няма да е спънка при кандидатстване за мярката.

В други формати се разискват и разновидности тази мярка да бъде 80 на 20 за компаниите от туристическия бранш, както и да включва претовареност на сезонни служащи, оповестиха източници на " Капитал ". Крайно решение обаче към момента няма.

По неофициална информация се чака да бъде основан и механизъм, по който заведенията ще могат да организират и събития навън като сватби, персонални празници и други, откакто от седмица им е разрешено да отворят летните си градини и тераси. В момента те могат да одобряват клиенти като масите би трябвало да бъдат на разстояние от най-малко 1.5 метра и за най-много четирима души. Друго условие е да се обезпечава периодическа стерилизация на маси и пространства, а личният състав да носи защитни маски и шлемове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР