Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава Механизъм за

...
Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава Механизъм за
Коментари Харесай

Обнародваха промените в НПК за разследване на главния прокурор

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се основава Механизъм за следствие на основния прокурор, към този момент са обнародвани в „ Държавен вестник ". Това на процедура значи, че Иван Гешев може да бъде освободен от поста си с минимум 13 гласа.

В понеделник Висшият правосъден съвет ще взема решение дали да преглежда дружно двете претенции.

На 26 май Народното събрание одобри на второ четене текстовете от измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се основава механизъм за следствие на основния прокурор.

Предвижда се в случаите, когато е налице легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместител, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС). След постъпването им, формираната кореспонденция ще се разпределя неотложно на арбитър, избран на инцидентен принцип, който краткотрайно ще бъде назначен на служба прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКС), с цел да се отговори на конституционното условие наказателното гонене да се организира от прокурор.

Предвидено е да се назначава и прокурор, осъществяващ надзор върху дейностите на прокурора, водещ следствието на основния прокурор.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР