Промените в Кодекса за социално осигуряване, с които ще се

...
Промените в Кодекса за социално осигуряване, с които ще се
Коментари Харесай

Изборът на формула за изчисление на пенсия влиза в сила от 4 май

Промените в Кодекса за обществено обезпечаване, с които ще се разреши в идващите 4 години хората да избират сред остарялата и новата формула за пресмятане на самостоятелен коефициент за пенсия, влизат в действие от 4 май, т.е. хората ще могат да подават заявки за пенсия по новия ред незабавно след празниците. От 7 май мобилни експертни екипи на Национален осигурителен институт ще обикалят по график общините, където няма териториални поделения на осигурителния институт, и ще дават безвъзмездни съвещания. В административните здания на института по време на акцията също ще се оферират ежедневни консултации в приемните на отдел „ Пенсии “, като работното им време с клиенти ще е от 8.30 до 16.30 ч. без спиране. Това обясниха през вчерашния ден от Национален осигурителен институт.

Гражданите, които имат ПИК за прилагане на услуги от осигурителния институт, ще могат да направят и сами прогнозните калкулации. В идващите дни на уеб страницата на Национален осигурителен институт ще бъде възобновен електронният калкулатор, който ще счита размера на пенсията и по остарялата методика с трите " златни " години отпреди 1997 година и трите години сред 1997 и 1999 година От института прецизираха, че при прогнозните калкулации стажът преди 1997 г. ще се третира като трета категория, защото първа и втора ще се потвърждават с документи. Колкото по-точни са въведените от лицето данни, толкоз по-точно ще е и изчислението на прогнозната пенсия, поучават специалистите.

За да могат да се възползват от експертна консултация, хората, на които им следва пенсиониране, би трябвало да отбележат с отметка в заявката си за разпределяне на пенсия за трудова активност, че желаят размерът й да бъде изчислен и по член 70, алинея 4-7 от Кодекса за обществено обезпечаване. За да могат да се съветват със експерт, те ще би трябвало да се показват с документ за идентичност и да носят автентичен документ за брутното трудово заплащане или приход, върху който са импортирани осигурителни вноски (обр. УП-2) за 3 поредни години от последните 15 години застрахователен стаж по желание преди 1 януари 1997 година, както и истински документи за застрахователен стаж, положен до 31 декември 1996 г. След тази дата установяването на осигурителния им стаж и осигурителен приход ще става с данни от персоналния указател на института. От Национален осигурителен институт увериха, че дори когато лицето е пропуснало да отбележи в заявката, че желае самостоятелният му коефициент да бъде изчислен и по остарялата формула, при приложени документи за застрахователен приход за трите най-хубави години, размерът на пенсията му отново ще се пресмята по двата метода.

Правото на избор по коя методика да се пресмята бъдещата пенсия беше обещано с промени на Кодекса за социално обезпечаване. До тях се стигна, откакто хора започнаха да се оплакват, че настоящите от 1 януари 2019 година разпореждания ги ощетяват и понижават размера на прогнозната им пенсия. От тази година във формулата за установяване на самостоятелен коефициент трябваше да влиза единствено осигурителният стаж от 2000 година нататък, само че съгласно разнообразни експертни прогнози това намаляваше пенсията на най-малко една трета от бъдещите пенсионери. Съгласно законовите ремонти до началото на 2023 година хората ще могат да изберат и остарялата формула.

ПРОГНОЗИ

" При всички случаи измененията в законодателството ще са удобни за всички - нито един от хората, излизащи в пенсия, няма да бъде ощетен от смесения вид ", увери Драгомир Драганов, шеф на дирекция „ Анализи, прогнози и обмисляне " в НОИ. Очакванията са, че около 75 хиляди души ще се пенсионират тази година с персонална пенсия за трудова активност. Новата методика ще е по-благоприятна за към 40% от тях, да вземем за пример учителите и кадровите военнослужещи. За към 10% няма да има значение по какъв ред ще бъде изчислен самостоятелният им коефициент.

За към 50% от предстоящите тази година година пенсионери остарелият ред ще е по-благоприятен. Връщането на остарялата формула е по-изгодно за хората, чиито приходи до 1999 година са били по-високи от междинните за страната, измежду тях са тези, които имат стаж от втора и първа категория. Възможността за избор е по-добра и за хората с малко стаж след 1999 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР