Промените в Кодекса на труда, които вече са в сила,

...
Промените в Кодекса на труда, които вече са в сила,
Коментари Харесай

Промените в Кодекса на труда дават повече права на служители...

Промените в Кодекса на труда, които към този момент са в действие, дават повече права на чиновниците. Една от новостите е, че при всяко изменение на трудовото правно отношение работодателят е задължен най-късно до влизане в действие на изменението да даде на служащия нужната писмена информация, съдържаща данни за осъществените промени.

Друга смяна касае изпитателния период при подписване на трудов контракт. Досега при подписване на трудов контракт той е до шест месеца. С смяната, в случай че договорът е със период по-кратък от една година, срокът на изпитване е до един месец.

Работодателят е задължен да обезпечи естествени условия за осъществяване на работа, като обезпечава работно място и условия за безвреден труд. Според смяната той към този момент има ангажимент и да запознае служащия за вътрешните правила на работната заплата. Новите добавки са в две нови точки - изискванията за реда на преустановяване на трудовия контракт според наредбите на Кодекса на труда.

Ако служащ реши да напусне, работодателят е задължен да му даде цялостна информация по кое време, по какъв начин и при какви условия това може да стане.

При подписване на договора работодателят може да контракти със служителя възбрана за полагане на труд при втори шеф заради отбрана на комерсиална загадка или попречване на спор на ползи.

Други промени касаят отпуска на бащите или осиновителите на деца до 8-годишна възраст. Тя може да е в размер на два месеца и може да се употребява едновременно или на части. Бащата би трябвало да уведоми работодателя минимум 10 работни дни авансово. Когато няма право на този отпуск, работодателят е задължен да го уведоми документално за това в 7-дневен период, като стимулира отговора си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР