Промените не могат да се изчерпат с една личност –

...
Промените не могат да се изчерпат с една личност –
Коментари Харесай

Социологът Петър Чолаков: Ако Гешев тръгне към дъното, ще повлече и други

Промените не могат да се изчерпат с една персона – с тази на основния прокурор. Това съобщи пред БНР доц. Петър Чолаков, Институт по философия и социология в Българска академия на науките.
Всичко по тематиката: Опитът за атентат против Иван Гешев и желаната му оставка 262
" Трябва да бъдат по-дълбоки.   Аз съм черноглед за развиването на българската политическа система . Институциите на правосъдната власт са част от политическите институции. Въпреки че правосъдната власт би трябвало да бъде самостоятелна, тя се меси съществено в политическите каузи и е обект на въздействие от страна на другите политически институции ".

Доц. Чолаков изясни, че и от страна на Гешев, и на Висш съдебен съвет доста се е втвърдил тонът. 

" Бойко Борисов изглеждаше обезпокоен, когато трябваше да разяснява тази акция на Иван Гешев, който скъса оставката си. Може би не е желал да влиза в такава борба с основния прокурор. Гешев няма да се даде елементарно. Ако тръгне към дъното, ще повлече и други.

Президентът хвана бика за рогата и сподели, че би трябвало да се обнови състава на Висш съдебен съвет, тъй като му е изминал мандата, само че политическите партии бавят измененията там, означи Чолаков.

" Членовете на Висш съдебен съвет в този момент се ослушват какво споделят мощните на деня.  Във Висш съдебен съвет, най-малко част от хората, ще се вслушат в императива, който пристигна от страна на Мария Габриел. Други ще чакат да видят по какъв начин ще се развият събитията. Много зависи от това какъв брой ще е постоянен този парламент ". 

Това Народно събрание би трябвало да одобри законите на Крум Зарков и да обнови Висш съдебен съвет, означи още анализаторът.

По отношение на основния прокурор ще има разкрития,  уверен е той. 

" Вероятно Гешев ще вади данни за зависимости на хора във Висш съдебен съвет от политически обединения и водачи. Скандалите ще се задълбочат. Тонът на политическото говорене ще се изостри още повече.  Ще има земетресение, ще паднат няколко глави ".

Петър Чолаков обаче е  черноглед, че политическата система внезапно ще се почисти от корупцият а. 

" Десетилетия наред ще имаме съществени проблеми с корупцията и кадруването. Можем да се надяваме те да бъдат много по малко, в сравнение с през днешния ден ".

Чолаков не изключи опцията Иван Гешев да търси изяви на политическия терен. 

" През последните месеци той прави много пиар акции, с цел да построи имидж като стожер на държавността и герой против корупцията. Ако се стигне до предварителното му освобождение от Висш съдебен съвет, вид е да се върне като редови прокурор и там да продължи битката. При състояние, че бъде изпъден от Прокуратурата, може да стартира политически планове.  Пътищата са доста, само че предстоят трагични времена "

Той счита, че кабинетът на ГЕРБ по-скоро няма да мине

" От Българска социалистическа партия взеха решение, че няма да го поддържат. От ПП-ДБ - също. Има Такъв Народ излязоха с много разтеглива позиция, че ще поддържат експертно държавно управление. За " Възраждане " също се колебая, че ще поддържат тази кабинет.  Ако се привлекат свободни играчи, употребяват се хватки с излизане от зала и едно такова държавно управление мине, то ще бъде с нежен живот.  Не знам дали някой би се изкушил да се хване на нещо сходно ". 

Чолаков счита, че вторият мандат също няма да се осъществя.

" Традиционно интригата ще бъде на кого ще бъде връчиен третия.   Вървим към шести избори ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР