Промените, които вече са в ход и предстоят в Twitter

...
Промените, които вече са в ход и предстоят в Twitter
Коментари Харесай

Потребителите на Twitter бягат от Илон Мъск при симпатичното слонче Mastodon

Промените, които към този момент са в ход и предстоят в Twitter с идването на Илон Мъск, накараха доста консуматори да потърсят различни платформи.

 

Най-популярният избор сега е обществената мрежа Mastodon. В момента тя има над 655 000 консуматори, от които над 230 000 са се включили през последната седмица, оповестява Би Би Си.

 

Mastodon съществува от 6 година, само че обществената мрежа в никакъв случай не е била толкоз дейна. Според някои отчети техническият личен състав на компанията се бори да се оправи с притока на нови консуматори и работи незабавно за разширение на техническите благоприятни условия на платформата.

 

Например разработчиците на английското мобилно приложение MastodonApp.UK краткотрайно преустановиха регистрацията на нови сметки, откакто през последните 24 часа към обществената мрежа се причислиха повече от 6000 души.

 

През февруари 2022 година екипът на Доналд Тръмп започва и различна обществена мрежа, наречена Truth Social. Според основателите ѝ платформата е ориентирана към тези, чиито отзиви и политически възгледи са съзнателно изтласкани от осведомителното поле от колоси като Фейсбук, Twitter и YouTube.

 

Как работи Mastodon

Това е безвъзмездна обществена мрежа със симпатично лого на слонче. Нейният разработчик и основен изпълнителен шеф е германецът Юджийн Рочко.

 

Основните функционалности на Mastodon са същите като тези на Twitter: можете да пишете и да отговаряте на известия, да се харесвате и да си пишете един за различен.

 

Съобщенията се назовават toots (подобно на туитовете).

Когато се причислява към обществена мрежа, потребителят би трябвало да избере подобаващия за него сървър. Те са доста - по географски симптом и по ползи. Например: Англия (всяка друга страна), Лондон (всеки различен град), технологии, игри, обществени тематики и други.

 

В резултат на това всички консуматори на Mastodon не престават да се виждат и да поддържат връзка между тях, само че в началото профилът е регистриран в по-тясна общественост и изявленията от тази общественост ще се появяват първи в емисията на потребителя.

 

За разлика от по-голямата част от съществуващите обществени мрежи Mastodon няма реклама.

 

Мрежа без централно ръководство

По създание Mastodon не е една платформа, а мрежа, свързваща доста разнообразни сървъри. Затова платформата, за разлика от Twitter, Instagram или Фейсбук, не е благосъстоятелност на едно лице или компания. Всеки сървър има собствен притежател. Именно това притегля толкоз доста консуматори, които избират децентрализирани платформи. Такава платформа не може да се ръководи съгласно прищевките на един човек, нито да се купува или продава.

 

Потребителят обаче зависи от притежателя на сървъра, на който е регистриран. Ако притежателят реши да го закрие, потребителят ще загуби профила си. Според разпоредбите на обществената мрежа притежателят на сървъра би трябвало да уведоми за желанието си три месеца авансово, с цел да имат потребителите време да се записват още веднъж в друга общественост.

 

Според източници на Mastodon в Украйна към този момент работят осем локални сървъра, свързани с платформата. Все още не е известно дали обществената мрежа ще работи в Русия.

 

Основателят на Twitter Джак Дорси, който продаде компанията на Илон Мъск, сега работи по нова платформа, наречена BlueSky, която съгласно него също ще бъде децентрализирана.

 

Проблеми с умереността

Основният проблем на обществена платформа без централно ръководство е наличието. Всеки сървър в мрежата на Mastodon има свои лични правила за модериране, а някои от тях въобще нямат такива. Някои сървъри блокират наличие от други сървъри, които съгласно притежателите им са цялостни с ботове или популяризират ненавист и нелегално наличие.

 

В този случай потребителите на Mastodon, регистрирани на несвързани сървъри, няма да могат да виждат изявленията си.

 

Оплаквания за изявления могат да се подават до притежателя на сървъра, който може да изтрие въпросното наличие, само че връзките към него на други сървъри ще продължат да бъдат забележими.

 

Експертите предвиждат, че сходно селективно модериране може да докара до по-големи проблеми с разрастването на обществената мрежа. Вече има недоволства за расистки и хомофобски обиди в Mastodon, които не могат да бъдат отстранени на всички места.

 

Ако не се откри бързо решение на този проблем, миграцията на потребителите на Twitter може да се забави, защото хората напущат платформата точно от боязън, че с идването на Илон Мъск отпред ще се отстрани цензурата при езика на омразата.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР