Промените, които настъпват в тялото ви – бъдете подготвени В

...
Промените, които настъпват в тялото ви – бъдете подготвени В
Коментари Харесай

Промените, които настъпват в тялото ви след 40

Промените, които настъпват в тялото ви – бъдете готови

В началото признаците са едва изразени: бодърствуване, сърцетуптене, неспособност да запомните вярната дума. Но след няколко месеца е невероятно да не ги забележите. Скоро стартират паническите офанзиви, нервностите и изблиците на яд.

Веднага след четиридесетият ми рожден ден стартира цикълът ми, който продължи 10 дни поред.

Обадих се на моя гинеколог, очаквайки да изясни тази особеност като някакъв специфичен случай. Но незабавно разбра какво се случва, научи ме на нова дума: перименопауза.

Тогава научих, че преди менопаузата към момента има изцяло обособен (макар и по някакъв метод обвързван с него) пъклен интервал – перименопауза. Според гинеколога това беше знак за последователно понижаване на равнищата на естроген в тялото ми.

“Между другото ”, добави тя, “може да отнеме години ”.

Започнах да запитвам всичките си приятелки: чували ли сте за това? Може би, помислих си, всеки просто крие тази загадка от мен. Оказа се, че никой не знае за перименопаузата!

И по този начин, какво е перименопауза? Трябва да разберете, че диагнозата “менопауза ” се слага, когато не сте имали цикъл повече от година. Но при малко дами минава безпрепятствено.

При някои менопаузата настава внезапно: менструацията стопира без никакви нарушавания на цикъла и неразположения. Но за по-голямата част от дамите, няколко години преди началото на менопаузата, цикличните съмнения стартират: от оскъдното обособяване на кръв от 2-3 дни месечно до дълги менструални цикли, които не престават повече от 3-4 седмици. За някои цикълът се редуцира до 21 дни или по-малко, за други се удължава до 40 дни или даже до 3-4 месеца!

Това може да продължи за интервал от 2 до 10 години (за множеството – 3-4 години), което, несъмнено, не може да не повлияе на благосъстоянието и качеството на живот като цяло.

Симптомите на ранна менопауза включват: инконтиненция, горещи талази, внезапна и честа смяна на настроението, главоболие, нарушавания на съня.

Горещите талази са най-често обсъжданият признак, само че малко на брой схващат същността му. Става ви топло, изпотявате се внезапно и след няколко минути всички признаци отминават.

Факт е, че на фона на дефицита на естроген се появяват функционални промени в централната нервна система, където са ситуирани центровете на терморегулацията.

Въпреки че е общоприето, че перименопаузата стартира след четиридесет, естествената възраст за настъпване на менопаузата е от 45 до 53 години. Най-често настава на 48 години – 52 години.

Промените, които настъпват в секса
Към четиридесетгодишна възраст за дамата това е най-хубавият се*с от позиция на физиологията. Работата е там, че се*сът изисква два хормона: естроген и тестостерон.

Естрогенът е женски сексуален хормон, който разрешава на една жена да се усеща като жена. Той образува цялата красива закръгленост, дава отговор за сиянието на кожата на косата и очите.

Е, и за навлажняване на вагината по време на се*с.Тестостеронът е прочут на множеството като мъжки сексуален хормон, само че при дамите той се създава за полова възбуденост. Благодарение на него една жена има предпочитание за се*с.

До 40-годишна възраст равнищата на естроген спадат и това, несъмнено, основава проблеми с овлажняването. Но този проблем елементарно се взема решение благодарение на лубриканти.

Тестостерон в тази възраст при дамите доближава най-високото си равнище. Следователно пикът на женската половост е на 36–45 години. Жените стартират да откриват хубостта на секса, да се отпускат и мнозина изпитват оргазъм за първи път.

И най-важното! Дори лекарите към този момент да са установили менопаузата, контрацепцията не би трябвало да се подценява: изследванията демонстрират, че една жена има всички шансове да забременее в границите на пет години след менопаузата.

По принцип, не се опасявайте от измененията, които настъпват и не се колебайте да отидете при гинеколога. И най-важното – споделете с приятелките си за тях!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР