Променили ли са се спестяванията ни в инфлацията? Една пета

...
Променили ли са се спестяванията ни в инфлацията? Една пета
Коментари Харесай

Инфлацията е стопила една пета от спестяванията ни, без дори да сме ги харчили

Променили ли са се спестяванията ни в инфлацията? Една пета от тях се стопили, без даже да сме ги харчили. Това демонстрират данните на икономистите.

Ето по какъв начин наподобява формалната статистика през очите на едно семейство от Северозапада. То я бори с труд, до момента в който копае в градината си.

Миналата година реколтата на семейство Пеловски е ударена от градушка, а тази ги удря инфлацията. И макар че общият им приход е повишен с над 100 лв., като цяло остава под хиляда.

Режийните за вода, ток, отопление и храната са най-големият им разход, част от който компенсират с създаденото в градината.

“Даже в оранжерията още имаме домати. Реално млечните артикули, а и други са съвсем 100 % увеличени и вместо примерно да купим 300 грама, купуваме наполовината “, сподели пред бТВ Маргарита Пеловска.

Според икономистите Семейство Пеловски не са изключение. В доста семейства целият приход отива за базови потребности. А статистиката регистрира и понижено ползване на някои храни.

" Ако забележим разноските за храна, ще установим, че потребителите са чувствителни към цените – на годишна база следим стесняване на разноските за зърнени храни, самун, които са с доста висок растеж на цените, масла и олио, също. При месото и зеленчуците има много по-сериозно задържане. Те не нарастват толкоз доста “, разяснява икономистът от ИПИ Адриан Николов.

Тази Коледа за семейство Пеловски ще е много по-пестелива и откъм дарове за децата. На себе си пожелават здраве, с цел да им се радват още дълго.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР