Промени в ЗВО на второ гласуване в образователната комисия в

...
Промени в ЗВО на второ гласуване в образователната комисия в
Коментари Харесай

Роенето на университети тръгва отново

Промени в ЗВО на второ гласоподаване в просветителната комисия в Народното събрание
Висшите учебни заведения са стълбовете за развиване на районите

Дисбалансите в системата бяха обрисувани и би трябвало да бъдат преодолени, съобщи просветният министър акад. Николай Денков

Роенето на университети у нас може да стартира още веднъж, откакто депутатите одобриха на второ четене в комисия част от препоръчаните промени и промени в Закона за висшето обучение (ЗВО). Една от тях дава опция Националната карта на висшето обучение да се приема и актуализира всяка година.

Срещу тази опция се разгласи зам.-председателят на комисията Красимир Вълчев, съгласно който към този момент са тръгнали процесите за разкриване на професионални посоки, неприсъщи за висшите учебни заведения и по този начин одобрената карта няма да бъде спирачка за тези процеси, както е била замислена в началото.

Негово предложение против избуяването на предлагането на висше обучение обаче не бе признато, въпреки и кардинално част от причините му да бяха утвърдени.

Според просветния министър акад. Николай Денков районна специализация би трябвало да има.

“Разбирам причините на Красимир Вълчев и не считам, че във всеки район би трябвало да се откриват всички професионални посоки. Това, което считам обаче, несъмнено е, че би трябвало да има районна специализация, само че също по този начин, че и всички съществени професионални посоки, които зареждат районите с фрагменти - като педагози и администрация, би трябвало да бъдат в съответния район. Част от демографския ни проблем е обвързван с неналичието на съответното обучение и в нашата Стратегия за развиване на висшето обучение се допуска, че висшите учебни заведения са стълбовете за развиване на районите. И аз ги преглеждам като такива”, съобщи той.

С препоръчаните от него промени в действителност се регламентира карта на висшето обучение, която отваря благоприятни условия за разкриване на нови центрове на висше обучение, като и нови професионални посоки, разясниха адвокати пред “Труд”.
По думите им, да вземем за пример в Югоизточен регион, в който има главно Бургас, може да се открият още доста центрове по доста професионални посоки, единствено тъй като такива в този момент няма.

“Системата е достигнала лимита си на фрагментация. До приемането на картата, беше натрапен мораториумът, който трябваше да бъде удължен за 90% от професионалните направления”, обоснова се Вълчев.

Според Денков обаче главната цел на картата била да очертае къде има несъответствия в системата. “Те бяха доста ясно обрисувани и има потребност да бъдат преодолени”, сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР