Промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи

...
Промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи
Коментари Харесай

Узакониха едри земеделци безконтролно да заграбват чужда земя

Промени в Закона за собствеността и използването на аграрни земи ще узаконят обработването на земя без единодушието на притежателите. Те ще доведат до това арендатори да отхвърлят да се договарят със притежателите, само че с административен акт да получават техните земи за прилагане. 
Това нарушава ползите на притежателите на земеделска земя и даже е нарушаване на конституционното право на благосъстоятелност.
Това разяснява в предаването (O)позиция Евгений Орашъков, ръководител на Асоциацията на притежателите на аграрни земи. Поводът е експресното приемане на промени в Закона за собствеността и използването на аграрни земи от Народното събрание в четвъртък. В рамките на една седмица законът бе гласуван и на първо, и на второ четене.
" Променя се метода, по който се разпределя земята за прилагане в едно землище при започване на всяка селскостопанска година. Досегашният режим на подписване на съглашения за масиви за прилагане беше при 100% единодушие на ползвателите - арендатори и притежатели, които обработват сами земите си. Сега се споделя, че съглашението влиза в действие, при единодушие на 2/3 от ползвателите. Проблемът е за останалата 1/3 - тези земи ще се разпределят за прилагане административно от регионалните дирекции " Земеделие ", а не с контракт за наем или аренда сред притежателя и земеделския собственик ", изясни Орашъков.
Според него смяната обслужва едрите земеделци. " Те ще си харесат най-плодородната земя в землището и тъй като са болшинство с 2/3, ще желаят да обработват в тази част от землището и ще разместят всички останали земеделци ", споделя той.
Така ощетени, с изключение на притежателите, ще са и дребните арендатори, които не са част от споразуменията за прилагане в границите на едно землище. Те ще бъдат изместени по административен път да обработват най-непродуктивните ниви и най-вероятно ще изоставен бизнеса. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР