Промени в Закона за културното наследство подготвя Сдружение Врачанските къщи“

...
Промени в Закона за културното наследство подготвя Сдружение Врачанските къщи“
Коментари Харесай

Сдружение „Врачанските къщи“ предлага промени в Закона за културното наследство

Промени в Закона за културното завещание приготвя Сдружение „ Врачанските къщи “ дружно с специалисти, заяви ръководителят Светла Буюклийска. Тя изясни, че до концепцията се е стигнало след определяне на пропуските, свързани с опазването на градските къщи, строени след Освобождението.
„ Натъкнахме се и на проблеми от законов темперамент. Законът за културното завещание е написан доста хубаво, само че на второ четене се вижда, че липсват механизми за надзор. Законът е съвсем пожелателен, а там където има механизъм за надзор, на процедура никой не го извършва “, изясни Буюклийска.
По думите й измененията ще обиден член 71 до член 76, където се приказва за отношението сред притежател на подобен парцел и община или страна. 
„ Държавата или общината да имат ангажимент дружно със притежателите да подържат фасадата на такава постройка. Това са положителните западни практики. Мнението и на експерти в региона е, че щом цялата общност се употребяваме от фасадите на тези красиви къщи, всички би трябвало да имаме отношение към тяхното поддържане “, уточни още тя.
От Сдружението считат, че като начало би трябвало възобновяване на описите със предпазените като културно завещание къщи. Според Светла Буюклийска описите са още от времето преди демократичните промени. Наложително е освен да се включат нови къщи, а да се извадят от листата тези, които са паднали или са реновирани погрешно, изясни тя. „ Когато една къща е предпазена, тя не може да бъде бутната, а би трябвало да бъде реновирана. Като човек живял над 30 години в Западна Европа, мога да кажа, че рентабилността на една такава ремонтирана къща в жанр по-късно е голяма, има търсене, тъй като хубостта притегля “, показа още общественикът.
От Сдружението оферират и промени в разпоредбите за установяване на правоспособността на архитектите, имащи право да работят по предпазени къщи. Според тях актуалните правила са доста ограничаващи. Предложението е в профилирания лист да се включват и млади архитекти, приключили специфични курсове по реституция и работили по най-малко три обекта под егидата на проектант от листата. В момента условието е да са работили пет години, уточни Буюклийска.
Подготвените промени ще бъдат импортирани в Народното събрание посредством врачанските депутати през септември.  Успоредно с това в коридорите на Народното събрание ще бъде показана и специфична галерия със фотоси на остарели къщи, заяви Светла Буюклийска.
Сдружението „ Врачанските къщи “ е основано преди три години за запазване на къщите от градски вид във Враца, строени в жанр сецесион и идващия жанр съвременен. Сдружението провежда и Фестивал на културното завещание „ Врата към Враца “, чиято концепция е по атрактивен метод да се насочи вниманието на обществото към опазването на това завещание и привличане към концепцията на по-младите генерации. За първи път той бе проведен в средата на октомври, предходната година, а второто му издание ще е в края на тази седмица./БТА
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР