Промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, които

...
Промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, които
Коментари Харесай

Владислав Пенев: Трябва да се ликвидира Държавната петролна компания

Промени в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси, които целят закриване на Държавната петролна компания и икономисване на разноски за заплати, внасят от " Демократична България ", от обединяването. По този мотив депутатът Владислав Пенев написа във Facebook: 

С Иво Мирчев и други сътрудници от Демократична България внесохме промени в закона за запасите, които целят разпродажба на така наречен Държавна петролна компания. Тя беше основана през предходната година за да се намесва в пазара на горива, като обещанията на държавното управление бяха първите държавни бензиностанции да отворят порти през... март 2021 година. А общо трябваше да проработят 100. Нищо такова не се случи, обаче беше назначен ръб на шефовете и над 30 индивида личен състав, които ни костват всеки месец стотици хиляди левове. Именно този безусловно непотребен разход желаеме да спрем.

С това можем да спасим по-голямата част от капитала на компанията в размер на 50 млн лв., като ги върнем в държавния бюджет, където да се употребяват за доста по-важни неща от заплатите на десетки служители. Например за детска болница или за какво не за покриването на цялата страна със зарядни станции за елетромобили. Или просто за попълване на фискалния запас във време на висока инфлация, която е добре да бъде укротена.


 Утре основават Държавната петролна компания Утре основават Държавната петролна компания
Очаква се в сряда да бъде признато решение на държавното управление за държавните бензиностанции и незабавно по-късно да бъде назначено шеф...

беше основана през 2020 година за да се намесва в пазара на горива, като продава горива с минимална надценка. Идеята беше това да дoвeдe дo пo-ĸoнĸypeнтни цeни и по другите бензиностанции. Обещанията на тогавашното държавно управление бяха първите от общо 100 планувани държавни бензиностанции да отворят порти през март 2021 година, припомнят от " Демократична България ". Единствената вест от компанията през март се оказа назначението на нейния изпълнителен шеф Паун Илчев, който по това време ръководеше Българския институт по метрология.

Другата значима задача пред ДПК беше да поеме ръководството на горивата от държавния запас, като двете петролни бази на запаса преминат под нейно ръководство. Плановете бяха те да бъдат лицензирани като данъчни хранилища и свободните им размери да могат да бъдат употребени от други търговци на горива. Планираше се даже Държавната петролна компания да построи и нови хранилища, с цел да обезпечи достъп до данъчни хранилища на доставчиците на горива.

В края на юли и министърът на стопанската система Кирил Петков разяснява, че би закрил тази компания с аргумента, че не схваща за какво тя би трябвало да съществува. Тогава сподели и че в случай че зависи от него, ще направи проверка на държавния запас и промяна в него, тъй че да има по-чести търгове за гориво, в които да вземат участие повече компании, а " освен две - три, както е в този момент ".

Още:

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР