Промени в Закона за банковата несъстоятелност е изготвило Министерството на

...
Промени в Закона за банковата несъстоятелност е изготвило Министерството на
Коментари Харесай

Промени в Закона за банковата несъстоятелност заради КТБ

Промени в Закона за банковата неплатежоспособност е изготвило Министерството на финансите. Документът е пуснат за публично разискване. С новите текстове се дава право на акционерите на банкрутирала банка да апелират отнемането на лиценза.

В претекстовете към законопроекта се показва, че измененията се вършат за гарантиране правото на отбрана на кредитна институция в произвеждане по неплатежоспособност, като се планува нормативна опция за акционерите и лицата, които са представлявали банката към датата на решението на Българска народна банка за лишаване на лиценза, да апелират решението на съда за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност.

Така се уреждали проблеми, свързани със случаи като КТБ. Преди два дни Европейският съд по правата на индивида се произнесе, че акционерите във фалирата банка са били лишени от правото да апелират отнемането на лиценза. В настоящия български закон е записано, че Българска народна банка назначава квестори и акционерите и управлението на банката губят надзор върху институцията.

Именно след банкрута на КТБ през 2014 година акционерите се пробваха да апелират, само че Върховният административен съд реши, че нямат юридически интерес, тъй като официално не съставляват засегнатата банка. България преди 6 година бе наказана в Страсбург по същия проблем, само че от акционерите на банкрутиралата през 2005 година Международна банка за търговия и развиване.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР