Промени в състава на българската част от Съвместната мултидисциплинарна експертна

...
Промени в състава на българската част от Съвместната мултидисциплинарна експертна
Коментари Харесай

Кирил Петков вече официално работи за САЩ! Напълни комисията за Македония с продажници като него

Промени в състава на българската част от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Република Северна Македония следва да бъдат направени от новата власт, пише „ Труд ”, позовавайки се на източници, близки до външно министерство.

Претенциите на „ Продължаваме промяната ” били, че комисията е завещание от предходното ръководство и по тази причина трябвало да се „ освежи ”.

Опасенията на част от научната общественост са, че безспорни експерти в региона на историята ще бъдат сменени с учени, които са „ обилно аргументирани ” от неправителствени организации, „ гравитиращи към соросоидната теория ”.

Експерти означиха обезпокоеното, че трима-четирима такива към този момент са активизирани за участия в медиите и се постанова мнение, че са огромни разбирачи по македонските въпроси.



За смени на български учени в комисията загатна външният министър на Северна Македония Буяр Османи (виж карето, б. р.). Седмица след визитата на премиера Кирил Петков и българска делегация в Скопие, от там пристигнаха първите обществени упътвания към българските управляващи и то от посланик №1 на РСМ.

Османи съобщи, че може би България би трябвало да вземе образец от Северна Македония и вероятно да смени част от състава на смесената историческа комисия, както това към този момент е направено в Скопие. Изявлението на Османи бе несъмнено от наши учени като опит за напън и даже за дипломатически диктат от страна на кабинета на Димитър Ковачевски единствено часове преди началото на визитата на македонския министър председател и министрите му у нас. Коментирано бе, че Османи надали инцидентно дава сходни препоръки.

Правителството ни прави неточности, разясниха пред „ Труд ” водещи историци, които показаха опасения, че към този момент са поети задължения от нашата страна за промяна на членове на взаимната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси.

В Скопие преди седмица Кирил Петков уточни единствено, че тя би трябвало да заседава към този момент всеки месец без да се вършат паузи и настоя да бъде посочен напредъкът, който е реализиран.

„ В едно съм сигурен: няма да има интервали, в които тези групи просто няма да се срещат и всяка една от групите ще споделя: Ами те, другите, не желаят да се срещат. Това свърши. Оттук нататък ние с Димитър Ковачевски поемаме персонален ангажимент, че никой няма право да излиза от този правилник, за който сме се договорили ”, сподели Петков.

„ Труд ” потърси отзиви и за промените на македонски учени в комисията, за които приказва Османи. Според чудесно осведомени с измененията в състава на комисията от страна на Северна Македония, учените от Скопие, които към този момент не са в комисията, сами са се отказали от присъединяване в нея.

„ Не бяха удовлетворени от работата и напуснаха по лично предпочитание, никой не ги е сменял ”, съобщи наш член на комисията, който не пожела името му да бъде представено.

Комисиите се сформират от държавните управления на съответната страна и върху метода на избор на членовете другата страна няма по какъв начин да въздейства, това е неприемливо, сподели още българският академик. Той позволи, че сътрудниците им от РСМ се надяват новите ръководещи да сложат учени, склонни на огромни взаимни отстъпки.

Засега от външно министерство давали добра оценка за работата на българската част от комисията, само че министърката Теодора Генчовска, стартирана от Има Такъв Народ и президента за поста, няма последната дума. Решението дали да има промени в състава на комисията е в ръцете на премиера.

„ По време на визитата на премиера на в РСМ бяхме смутени от неговата непросветеност, комсомолската му лъчезарност и щастливост, че той най-накрая ще реши въпросите, които от век и половина не са решени сред нашите страни ”, съобщи за „ Труд ” специалист в региона на българо-македонските връзки.

Ученият напомни изказването на Кирил Петков по време на визитата му в Скопие, че „ в цяла Европа е имало фашистки режим, а работните групи по история би трябвало да обсъдят по какъв начин това е повлияло на територията на Северна Македония ”. Определи го като изказване на исторически необразован човек. „ Да наричаш цар Борис фашист, откакто той направи всичко допустимо България да остане неутрална е повече от неуместно ”, сподели още специалистът.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР