Промени в платеният отпуск се предлагат с изменения на Наредбата

...
Промени в платеният отпуск се предлагат с изменения на Наредбата
Коментари Харесай

Промени в Наредбата за работното време регламентират удължени отпуски в някои сектори

Промени в платеният отпуск се оферират с промени на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, качени за публично разискване.

Предвижда се чиновниците в обществените услуги да имат право на продължен заплатен годишен отпуск. Предлага се 36 дни заплатен годишен отпуск да имат педагозите, специфичните педагози и обществените педагози, осъществяващи действия по даване на обществени услуги за деца и интегрирани здравно-социални услуги за деца, като се резервира правото на този размер на снадки заплатен годишен отпуск и на възпитателите, педагозите и специфичните педагози в домовете за медико-социални грижи за деца и в детските ясли.

26 работни дни пък ще бъде отпускът на главните експерти, осъществяващи действия по управление и даване на обществени услуги, чиновниците, директно ангажирани с обслужването на потребителите на обществената услуга, както и целесъобразните експерти, които работят на трудов контракт и на цялостно работно време.

30 работни дни отпуск на година ще употребяват тези, които ръководят активността по даване на обществени услуги, като се резервира съществуващото все още право на този размер на отпуска и на шефовете (управителите) на домовете за медико-социални грижи за деца и на детските ясли.

Други промени касаят отпускът при бременност и раждане, като се предлага той да може да се употребява от един от родителите на майката или на бащата след навършване на 6-месечна възраст на детето.

Както бащата на детето, по този начин и неговите баба или дядо, следва да подадат до предприятието, в което работят, документално заявление-декларация по пример, към което се ползва копие от удостоверението за раждане на детето. Предприятието е длъжно да позволи отпуска от деня, посочен в заявлението-декларация, а в случай че лицето няма право на отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това неотложно, като стимулира отхвърли си.

В идващите алинеи на наредбата се вършат промени, тъй че и родителите на майката или бащата на детето да могат да прекратят използването на отпуска по тяхно предпочитание, да са длъжни да уведомят предприятието за настъпването на условия, които водят до преустановяване използването на трансферирания отпуск.

Новите правила ще важат и за осиновители, като те могат да трансферират платения отпуск за развъждане на дете на родителите на майката и бащата след приключване на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване на един от родителите на осиновителката или осиновителя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР