Промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани със съкратеното съдебно следствие, ще

...
Промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани със съкратеното съдебно следствие, ще
Коментари Харесай

Правната комисия в НС ще обсъжда промени в НПК

Промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани със съкратеното правосъдно разследване, ще разисква парламентарната правна комисия.

Предложения за отпадане на опцията причинителите на тежки закононарушения като ликвидиране или обезчестяване, при признание на виновност, да получават по-леки санкции, са внесли от Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация. От ГЕРБ пък оферират съдът да има право на преценка дали да редуцира наказването, даже и когато подсъдимият е направил цялостни признания.

До внасяне на законодателните промени се стигна след убийството на седемгодишната Криси от сливенското село Сотиря.

Междувременно близки на грубо убити стачкуват пред Народното събрание с искане за прoмeни в Нaкaзaтeлния кoдeкc зa тeжки прecтъплeния.

Едно от тях е унищожаване на правосъдното разследване, което в избрани случаи понижава присъдата на причинителя при признания с до 1/3.

Ана Александрова от ГЕРБ, ръководител на правната комисия в Народното събрание, съобщи пред БНР, че, с оглед бързината на правосъдния развой, е належащо да остане опцията за редукция на наказванията при тежки закононарушения, когато причинителят направи признания. Предложението на ГЕРБ е редукцията да не е еднa трета,както е в този момент, а една пета.

„ Смятаме, че в наказателния развой в правосъдна фаза съдът е този, който следва при всички събрани доказателства по време на процеса и мненията на прокуратурата, и очевидците, и експертизите да има опцията да наложи оптималното наказване, а в случай че той реши да понижи, естествено това предстои на спор, една пета, една осма, в случай че предложат сътрудниците - една шеста, това е по-разумният вид. Хората би трябвало да знаят, че при вероятно унищожаване на съкратеното правосъдно разследване целият развой, който стартира това са години, години наред, поканили сме всички заинтригувани страни, ще чуем всички гледни точки “, уточни Александрова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР