Проливните дъждове от бившия тайфун Хайкуи, превърнал се в тропическа

...
Проливните дъждове от бившия тайфун Хайкуи, превърнал се в тропическа
Коментари Харесай

Тропическа буря бушува в Китай седми ден

Проливните дъждове от някогашния ураган Хайкуи, трансформирал се в тропическа стихия, валят в Южен Китай седми следващ ден , до момента в който постепенно движещите се буреносни облаци се придвижват от Гуандун на брега към Гуанси, наводнявайки ниските региони, блокирайки пътища и хващайки в капан локалните поданици, предава Ройтерс.

В селския окръг Бобай в региона на Гуанси спасители на гумени лодки се пробват да изтеглят хората на безвредно място от неделя вечерта, защото водата доближи височина от 2 метра и блокира жителите в ниски къщи, оповестиха държавните медии в понеделник.

В по-хълмистите региони свлачища унищожиха пътища и срутиха мостове. В една метеорологична станция в Бобай локалните върхове бяха надхвърлени, когато преваляванията доближиха 511,2 мм, повече от една четвърт от годишните превалявания в района.

Хайкуи отслабна от ураган до тропическа стихия, откакто доближи сушата в провинция Фуджиан на 5 септември, само че продължи да сее безпорядък в Южен Китай, като гъсто обитаемият град Шенжен беше наводнен от най-проливния дъжд от началото на метеорологичните записи през 1952 година Съседният.

Учените предизвестяват, че тайфуните, удрящи Китай, стават все по-интензивни и пътищата им стават все по-сложни, ескалирайки риска от бедствия, даже в крайбрежни градове като Шенжен, които постоянно виждат тропически циклони и към този момент имат мощни качества за отбрана от наводнения.

" Тайфуните, които се движат надалеч във вътрешността в сушата, засягат райони, исторически по-малко изложени на значителни превалявания и мощен вятър, постоянно с по-ниска резистентност на бедствия , което води до по-сериозни загуби ", сподели Шао Сун, климатолог от Калифорнийския университет, Ървайн.

" В този случай на Шенжен, бедствието се дължи основно на бавното придвижване на запад на остатъчната циркулация на Хайкуи, която съвсем стагнира в своята пространствена позиция от следобедните часове на 7 септември до ранните часове на 8 септември, и " настъпиха значителни превалявания, което докара до надхвърляне на предстоящата активност на събитието. "

Очаква се проливните дъждове в Гуанси да продължат през идващите няколко дни.
 Тайфунът Хайкуи наводни Южен Китай и анулира доста полети
Тайфунът Хайкуи наводни Южен Китай и анулира доста полети

Летищата в провинция Гуангдонг анулираха стотици полети заради метеорологичните условия днес
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР