Проливни дъждове нанесоха сериозни щети в Карловско, а до дни

...
Проливни дъждове нанесоха сериозни щети в Карловско, а до дни
Коментари Харесай

Нови валежи до дни в Карловско

Проливни дъждове нанесоха съществени вреди в Карловско, а до дни се чака нова порция превалявания, предвижда синоптикът Петър Янков.

" За събота се чакат превалявания, когато над страната ще премине леден атмосферен фронт с условия за гръмотевична активност в западната половина. Ще има условия за краткотрайни градушки в северозападните и западни елементи на България ", изясни той.

Той предизвести, че предстоящите превалявания в централните елементи на страната, в това число в бедстващото Карловско, ще бъдат значителни.

" Валежите в събота против неделя ще бъдат 15-20 литра на квадратен метър. Това са междинни стойности. Валежите по измерванията, които имахме, бяха 50-60 л. Сега се чака да бъдат 2-3 пъти по-слаби ", разясни синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

Интензивни ще бъдат преваляванията в утринните часове в неделя в източните региони. В кратковременен проект ще продължи да вали в понеделник и вторник, само че едва - в централните и източни региони.

" 24-29 градуса ще бъдат междинните оптимални температури. От вторник следва интервал на стопляне, на 15 септември градусите ща бъдат 27-31. До края на идната седмица ще има доста слънце и топло време. Черноморието ще бъде приветливо с прелестно време за плаж ", демонстрират прогнозите на синоптика.

Янков добави, че утежняване на времето се чака в интервала 18-22 септември, когато на Балканите се чакат есенни превалявания. Те сензитивно ще намалят температурите. Прогнозата му демонстрира също, че от Димитровден ни чака сиромашко лято.

Синоптикът разяснява и бедствието в Карловско. Приливните талази са се образували поради затапване на деретата с дървета и камъни.

" Заради преваляванията по тези дерета се спуска вода, тя се събира на избрани места дружно с дървесната маса и щом доближи сериозната стойност, се спуска и основава проблеми. Едно е, когато дъждът се оттича без да има такива прагове, които да задържат водата, друго е, когато става ударна вълна - коритото на реката не устоя, нито мостовете. И най-големият нарушител може да си откри опрощение, нужни са съществени ограничения и подсилване на коритото ", сподели Янков.

Той напомни, че сходно злополучие в региона на Карлово е имало през 1905 година Тогава деретата са били залесени със сериозна акция.

" Към естествените условия и забележителните превалявания се прибавя и човешката активност с изсичането и нараствания рандеман на дървен материал, което способства за основаната обстановка ", уверен е синоптикът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР