Пролетта вече е в разгара си. Тепърва времето ще става

...
Пролетта вече е в разгара си. Тепърва времето ще става
Коментари Харесай

Слънцезащита – защо ни е нужна всеки ден?


Пролетта към този момент е в разгара си. Тепърва времето ще става все по-хубаво и прелестно, което значи и по-слънчево. Затова е време да помислим за слънцезащита.

"Слънцезащитните артикули би трябвало да се носят всеки ден, без значение от времето или проектите за някакви действия навън ", споделя Алисън Артър, кожен лекар и член на Американската академия по дерматология. Той напомня, че несъразмерното излагане на тялото на слънце усилва риска от появяването на рак на кожата. Един от методите за предотвратяване от него е по-отговорната грижа за кожата, което включва потреблението на вярната отбрана от нездравословните лъчи на слънцето.

"Ползването на слънцезащитни артикули всеки ден е жизненоважно, тъй като ние се печем освен на плажа, а когато се разхождаме в парка, до момента в който отиваме или се връщаме от работа, карайки колело или кола... “, добавя експертът. И цитира данни на Центъра за проучване на рака във Англия, съгласно които интензивното излагане на слънце всеки ден ни носи максимален риск от меланом на кожата.

Ето четири аргументи да използваме слънцезащитна козметика всеки ден:

Облачното време е също толкоз рисково, колкото и слънчевото – даже когато е студено и даже дъждовно, някои UV лъчи стигат до земята. Някои облацимогат да блокират една част от тях, само че други спомагат за отразяването им и по този начин усилват риска от изграяне на кожата. Може да се намираме в планината и там да няма слънце, само че все пак не би трябвало да подценяваме отбраната на кожата. У нас на някои места има към момента неразтопен сняг, който отразява UV лъчите и ги прави по-интензивни. Със стопляне на времето, в случай че планираме разходка в планината, първо би трябвало да се намажем, тъй като след това може да е късно. Там се редуват места със сянка и слънце, които могат да ни изиграят неприятна смешка и да изгорим.

Прозорците на колите не защищават от нездравословните лъчи – даже и да са затъмнени. Слънцето изпраща UVA и UVB лъчи към Земята. Първите проникват по-дълбоко в кожата, до момента в който вторите са виновни за слънчевите изгаряния. Погрешно е схващането, че до момента в който пътуваме в колата, нейните прозорци ще ни защитят от слънчево изгаряне. Прозорците на множеството модерни коли сполучливо блокират UVB лъчите, само че множеството UVA съумяват да преминат през тях. Но поради, че ние българите купуваме най-много коли втора ръка, никой няма гаранция, че стъклата са истински и с качествена защита. Ето за какво е значимо да имаме слънцезащитна козметика на разположение и да я използваме всеки ден.

Наскоро The New England Journal of Medicine разгласява солидни доказателства за това. Списанието демонстрира фотография на човек, който кара камион от 25 години. Половината от лицето му наподобява безпрепятствено и относително без бръчки (за възрастта му), само че другата половина, която по-често е била изложена на слънцето, наподобява доста по-състарена, като провалите от слънцето върху нея си личат.

Свързани публикации.. Причинява ли слънцезащитата недостиг на витамин D? 0 Можете ли да изгорите със слънцезащита? 0 Митове за UV лъчите и кожата 0

Не всички слънцезащитни артикули са мазни. Цапането на облеклата с тази козметика кара доста хора да я заобикалят, тъй като някои мазни петна мъчно се отстраняват. Но към този момент промишлеността за произвеждане на слънцезащитни кремове се развива, вкарват се нови формули. Те са с по-натурални съставки, щадящи кожата, все по-леки и с колкото се може по-малко мазнини. От няколко години шлагер са спрейовете, с които кожата се напръсква и всичко бързо попива в нея. Те не съдържат оксибензони и парабени, които се свързват с рак на кожата.

Можем да предотвратим стареенето на кожата – посредством ежедневна приложимост на слънчезащитни средства. Проучване, извършено в Австралия през 2017 година, съпоставя кожата на две групи хора, едната от които употребила никаква отбрана на кожата. След четири години и половина, при хората от нея се следи нарастване на кафявите петна и фини линии по кожата.

Дерматолозите предлагат напролет да намажем най-малко лицето и ръцете със слънцезащитен крем, най-добре преди да излезем от у дома. След това би трябвало да поднявяваме протекцията на всеки час, с цел да не изгорим. Хората с по-светла кожа би трябвало да употребяват фактор 50+.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР