Пролетта е период на плодородие и растеж, но за много

...
Пролетта е период на плодородие и растеж, но за много
Коментари Харесай

Как да се справим със сезонните алергии?

Пролетта е интервал на изобилие и напредък, само че за доста хора тя бележи и началото на сезона на алергиите.

Когато дърветата, цветята и тревите стартират да цъфтят, алергените изпълват въздуха, предизвиквайки неприятни признаци за тези, които страдат от пролетни алергии.

Какво съставляват пролетните алергии?

Пролетните алергии, известни още като сезонни алергии или сенна хрема, са реакция на имунната система към полени, спори на плесени и други алергени във въздуха, които са по-разпространени през пролетните месеци. Имунната система вижда тези безвредни субстанции като закани и освобождава химикали като хистамин, причинявайки разнообразни признаци, написа " Дарик ".

Честите признаци на пролетни алергии включват:

- Хрема или запушен нос;

- Кихане;

- Сърбящи или сълзящи очи;

- Дращене или възпалено гърло;

- Кашлица;

- Умора;

- Главоболие;

- Затруднено заспиване.

Пролетните алергии могат да варират от леки до тежки и могат да повлияят на всекидневието, изключително на хората, страдащи от астма или други респираторни болести.

Кое предизвиква пролетните алергии?

Пролетните алергии се предизвикват от алергени, които са по-разпространени през пролетните месеци. Те включват:

- Дървесен прашец – дървета като дъб, бреза и клен отделят прашец във въздуха през пролетните месеци, предизвиквайки алергични реакции при доста хора;

- Тревен прашец – разнообразни треви отделят прашец в края на пролетта и началото на лятото, причинявайки признаци на алергия;

- Спори на мухъл - мухълът вирее във влажна среда и може да освободи спори във въздуха през пролетните месеци;

- Амброзия - макар че поленът от амброзия е по-често обвързван с есенни алергии, той може да аргументи признаци и напролет.

Диагностика и лекуване

Ако подозирате, че имате пролетни алергии, значимо е да посетите експерт за диагностика и лекуване. Вашият доктор може да организира физически обзор и проби за алергия, с цел да дефинира кои алергени провокират вашите признаци.

След като разберете кои алергени предизвикват вашите признаци, вашият доктор може да предложи едно или повече от следните лекувания:

- Антихистамини - тези медикаменти блокират действието на хистамина - химикал, който провокира признаци на алергия;

- Деконгестанти - тези медикаменти понижават подуването на носните проходи, което улеснява дишането;

- Назални кортикостероиди - тези медикаменти понижават възпалението в носните проходи, намалявайки признаците на алергия;

- Имунотерапия - това лекуване включва последователно излагане на имунната система на дребни количества от алергена с течение на времето, десенсибилизиране на имунната система към алергена.

В допълнение към медикаментите има няколко промени в метода на живот, които могат да оказват помощ за справяне с пролетните алергии. Те включват:

- Избягване на алергени - пробвайте се да останете на закрито, когато броят на полените е висок, дръжте прозорците затворени и използвайте пречиствател на въздуха с HEPA филтър, с цел да намалите излагането на алергени;

- Душ и преобличане - душът и преобличането след превозване на време на открито може да помогне за унищожаване на алергените от кожата и косата ви;

- Назални изплаквания с физиологичен разтвор - изплакването на носните проходи с физиологичен разтвор може да помогне за унищожаване на алергените и улеснение на дишането;

- Спазване на добра хигиена - честото миене на ръцете и избягването на докосването му може да понижи разпространяването на алергени.

Пролетните алергии могат да бъдат разочароващи и досадни, само че с вярното лекуване и промени в метода на живот е допустимо да се справите със признаците и да се насладите на сезона. Ако подозирате, че имате пролетни алергии, говорете с вашия доктор по отношение на диагнозата и опциите за лекуване. С вярната грижа можете да дишате по-лесно и да се наслаждавате на всичко, което пролетта може да ви предложи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР