Пролетното почистване на домовете и вилите в Родопската яка оставя

...
Пролетното почистване на домовете и вилите в Родопската яка оставя
Коментари Харесай

Бунища никнат след пролетното чистене

Пролетното разчистване на домовете и вилите в Родопската яка оставя куп противозаконни сметища. Бунища никнат като гъби по пътя от Пловдив за Марково, трасето към Манчова поляна. Сметта се " депонира " нелегално в крайпътни канали, дерета, лозя и в шубраци. За почистването на бунищата Община Родопи харчи всяка година големи средства. Само за предходната те бяха към 21 000 лв..

За да не позволяват образуването на нови, кметът на Марково излезе със особено послание във Facebook към жителите и виладжиите на селото, прочуло се като Пловдивския Бевърли Хилс поради огромните и първокласни къщи. В него той припомня какво може да се изхвърлят в контейнерите за боклук и какво не може. 

" Понеже тематиката със сметосъбирането е доста дискусионна, по тази причина преди започване на годишното разчистване на тавани и мазета и/или идни поправки желаеме да Ви напомним, че такса битови боклуци се състои от следните съставни елементи: събиране и транспортиране на твърди битови боклуци, неутрализиране на твърди битови боклуци в депа или други уреди на битовите боклуци и поддържане на чистотата на територията за публично прилагане ", написа Пламен Кабаков, кмет на село Марково.

В обръщението си той изяснява още, че матраците, туби, плочки, тухли, гуми и други небитови боклуци не могат да се изхвърлят в контейнерите. От април до октомври всяко кметство има възложен по един съд вид " лодка " за събиране на строителни боклуци и други такива. Затова жителите би трябвало да употребяват него.  Кабаков изясни, че той и чиновниците му са подготвени да окажат подпомагане на всеки, който търси легален метод за депониране на строителния боклук.      

" Ако всеки от нас стартира да се отнася отговорно към тези си отговорности, тези средства могат да бъдат вложени в нещо друго, като да вземем за пример възстановяване на зоните за отдих ", разяснява Кабаков. Той прикани в обществената мрежа всеки, който забележи извършител, да алармира, като е задоволително да изпрати регистрационния номер на автомобила.

Преди месеци той и локалният служители на реда разкрили по този начин виладжия, който се опитал да се отърве от строителните си боклуци, и го предиздвикали да си ги почисти. 

Много от притежателите на къщи и вили, като наемат строителна бригада за ремонта, в цената им включват изхвърлянето на строителните боклуци. За да си понижат разноските обаче, доста от компаниите си икономисват извозването им до сметището в Първенец и ги оставят където им падне, сподели Кабаков. Той изясни, че е внесъл докладна в Общината и желае слагането на 12 предупредителни табели по пътя Марково - Пловдив, Марково - Първенец и Марково - Зеленчуковата борса, с цел да подсети на нарушителите, че пътят не е място за изхвърлянето на боклуци. Също по този начин ще бъде инсталирано и видеонаблюдение до контейнерите в селото на ул. " Зора ", с цел да се следи кой, по какъв начин и какво изхвърля в съдовете.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР