Пролетният дъжд предизвика течове в сградата на Националната библиотека Св.Св.

...
Пролетният дъжд предизвика течове в сградата на Националната библиотека Св.Св.
Коментари Харесай

Течове в Националната библиотека - засегнати ли са ценни книги?

Пролетният дъжд провокира течове в постройката на Националната библиотека " Св.Св. Кирил и Методий ". Седмица след началото на главния ремонт на покрива кофи и легени събираха дъждовната вода. Пороят не е засегнал скъпи книги.


Проблемите с течовете в Националната библиотека са известни от години, а за съответното им решение страната отпусна близо 780 000 лева

Ремонт на покрива на Националната библиотека не е юридически от самото изграждане на постройката. Затова той беше предстоящ и належащ. Пролетният дъжд обаче не отмина и химическата лаборатория, където се реставрират скъпите книги. Една от тоалетните и коридорът на втория етаж също бяха наранени от пороя.
Доц. доктор Красимира Александорова, шеф на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ": Трябва да стартираме и да влезем и да влезем в обстановката, до момента в който се реши казусът. Няма закъде да отлагаме повече ремонта. От през вчерашния ден вършим всичко допустимо, с цел да обезопасим пространствата, в които се съхраняват документите и хранилищата. На този стадий няма повредени документи. Ганчо Ганчев, ръководител на КНСБ в Националната библиотека: Ремонт, който трябваше да стартира на 5 ноември и отсрочен със 7 месеца, да стартира няколко дни преди прогнозата за проливни дъждове. Виждате, това е едно от местата.
От фирмата-изпълнител обясниха, че взели ограничения преди започването на дъжда и дадоха обещание да поемат вредите в постройката.
Диана Глосова, шеф на фирмата-изпълнител на ремонта: Това са строително-ремонтни действия на покрив и няма по какъв начин при дъжд да не се стигне до течове.
Сутринта строителните служащи обезопасяваха покрива. По-късно се наложи да слязат поради усилването на дъжда и да се качат при по-подходящо време.

Срокът, в който би трябвало да завърши ремонтът е 90 дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР