Пролетният базар на книгата бе открит от кмета на столицата

...
Пролетният базар на книгата бе открит от кмета на столицата
Коментари Харесай

София е четящ град и подкрепи 100 бг книги само за 5 г., отчете Фандъкова

Пролетният базар на книгата бе открит от кмета на столицата в НДК, тя цитира 4 млн. продадени тома и 6% растеж единствено от началото на годината

"За последните 5 години Столичната община, през Програмата си Култура е подкрепила финансово 100 плана в областта на литературата, издателската активност, оперативната рецензия, културната периодика. Градът създаде и организира своя лична политика за поощряване на четенето. Столичната община има целенасочена стратегия за поощряване на четенето ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на обичайния Пролетен базар на книгата в НДК в наличието на художника Любен Зидаров.

По думите й: „ София е четящ град и това го потвърждават статистиките за закупените и за заетите от библиотеките книги. Дойде времето по най-скъпите улици и търговски обекти да се затварят бутици и да се отварят книжарници. Безспорна е заслугата на българските създатели и на издателите. И тук желая да поздравя Асоциация българска книга за това, че с акциите, които провежда, продължава да разпространява българската литература и четенето. “

И още: "По данни на най-големите издателства от началото на годината до в този момент са продадени към 4 милиона книги, което е с 6 % повече от предходната година ".
Кметът поздрави уредниците за самодейностите, ориентирани към най-малките читатели, тъй като отношението и любовта към книгите и знанието се образуват още в най-ранна възраст. А Софийският интернационален книжовен фестивал за деца и младежи е подсилен от Програма Култура на Столичната община.

Традиционно в Културния календар на Столичната община участват също по този начин и начинания като Национална акция Походът на книгите, Пролетен базар на книгата, Алея на книгата, Софийски интернационален панаир на книгата и Софийски интернационален книжовен фестивал на Сдружение Асоциация Българска книга, както и акцията Стара хартия за нова книга. Всички те са партньорства на кметството с издателите и другите представители на частния бизнес в културата. Индустрията на литературата и изкуствата към този момент дава над 10% от Брутният вътрешен продукт на София, който ък е над 40 на 100 от Брутният вътрешен продукт на цялата ни страна.

През последните пет години Столичната община е закупила и предоставила на библиотеки на столични учебни заведения, както и на Столична библиотека и филиалите й над 7 000 броя заглавия.
София има към този момент и своето особено място за писане и превод. През последните три години в къщата на известния художник Ненко Балкански сполучливо се осъществят първите в България Творчески резиденции.
„ За поощряване на четенето разкрихме нови открити пространства: Читалнята в Градска градина, изнесените Зелени библиотеки в парковете и в планината”, съобщи още кметът.

Фандъкова поздрави екипа на Столичната библиотека и предложения присъстващите на идното събитие, обвързвано с четенето в градския храм на книгата на площад Славейков – на 31 май 2019 година, от 11.00 часа на Детския екостационар Бели брези, по случай 1 юни, ще се даде старт на самодейността Библиотека в планината 2019 с мобилната Библиобус.

На откриването на Пролетния базар на книгата участваха още министъръът на културата Боил Банов, зам.-кметът на София доцент доктор Тодор Чобанов, деца и възпитаници от столицата.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР