Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и Зелената лява партия,

...
Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и Зелената лява партия,
Коментари Харесай

Прокюрдските партии в Турция: Ще подкрепим Кемал Кълъчдароглу на балотажа за президент

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и Зелената лява партия, които са в състава на един алианс, оповестиха през днешния ден, че ще поддържат претендента на опозицията Кемал Кълъчдароглу (на снимката) на втория тур на президентските избори в Турция на 28 май, предадоха локални медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Лидерите на двете партии направиха изказване на конференция. Съпредседателката на ДПН Первин Булдан уточни, че настоящият президент Реджеп Ердоган " не е алтернатива " за нейната партия и " 28 май ще бъде денят на референдума ". Тя прикани всеки гласоподавател да пристигна до изборните секции и да смени режима, при който ръководи един човек.

Булдан означи също, че " кюрдският въпрос в Турция би трябвало да бъде дефинитивно позволен ", в противоположен случай в страната в никакъв случай няма да има народна власт.

ДПН се сплоти със Зелената лява партия, с цел да може да взе участие в парламентарните избори на 14 май. Срещу ДПН се води дело с искане за закриване на групировката.

Алиансът на тези партии - Съюзът на труда и свободата, завоюва 61 депутатски места. Също по този начин жителите в източните и югоизточните окръзи на Турция, където огромна част от популацията е кюрдско, гласоподаваха за Кълъчдароглу на първия тур на президентските избори на 14 май. В някои окръзи поддръжката за него надвиши 75 %.

Действащият турски президент Ердоган получи 49,24 % от гласовете на първия тур на изборите, а Кемал Кълъчдароглу - 45,07 %. Третият претендент за президент Синан Оган, който отпадна от конкуренцията, получи поддръжката от 5,17 % от жителите. Тази седмица той прикани своите поддръжници да поддържат настоящия президент на втория тур. Кандидатът се нуждае от нормално болшинство, с цел да завоюва на 28 май.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР