Прокурорската проверка за неправомерен достъп до хеш кодовете на машините

...
Прокурорската проверка за неправомерен достъп до хеш кодовете на машините
Коментари Харесай

Проверката за хеш кодовете на машините за вота вече е досъдебно производство

Прокурорската инспекция за непозволен достъп до хеш кодовете на машините за гласоподаване, потреблението, на които ЦИК забрани на първия тур на локалните избори,  е прераснала в досъдебно произвеждане. Това са споделили  в отговор на въпрос на БНР от прокуратурата. Все още няма обвинени, а по делото работи следовател от отдел „ Киберпрестъпления “.

Ден преди деня за размисъл преди първия тур на локалния избор от несекретен отчет на ДАНС, с който ръководителят на Народното събрание срещна водачите на парламентарните групи,  стана ясно, че заместител – министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал с телефона си хеш кодовете на машините за гласуване… “за да си поиграе у дома “.

Прокуратурата стартира предварителна инспекция за нерегламентиран достъп до машините за гласоподаване – състав на компютърно закононарушение.

“Изследват се всички условия, които са посочени в справките на ДАНС за машинния избор. Изискани са компютри, машините за гласоподаване, на които са правени построяванията на кодовете “, изясни тогава заместник-главният прокурор Мария Павлова и анонсира поредност от разпити на всички чиновници на институциите, които имат отношение към узаконяването на машините.

Въз основа на откритото от тях инспекцията е станала досъдебно произвеждане.

Скандалът с Михаил Стойнов се разви паралелно с изказвания за оказан напън над министъра на електронното ръководство Александър Йоловски. По думите му,  той е бил притискат със закани от депутатите Кирил Петков и Божидар Божанов да подписва публичните поръчки с избрани компании. Сигнал за това до държавното обвиняване подадоха от „ ИТН “.

Прокуратурата стремително образува досъдебно произвеждане за закононарушение по работа, а на Йоловски и фамилията беше назначена защита. По тази линия няма нищо ново, споделиха за БНР от държавното обвиняване.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР