Прокурорската колегия във ВСС защити номинирания от нея за наследник

...
Прокурорската колегия във ВСС защити номинирания от нея за наследник
Коментари Харесай

Прокурорската колегия във ВСС: `Да, България` се меси в работата на съдебната власт

Прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет отбрани номинирания от нея за правоприемник на Цацаров Иван Гешев. 
 Протестът против Иван Гешев събра стотици пред Висш съдебен съвет (обновена + снимки)  Кирилов: Кандидатурата на Иван Гешев се употребява с всеобща, необятна поддръжка
В своя позиция от колегията декларират, че няма да разрешат интервенция в работата си. Поводът е Декларация на Политическа партия „ Да България! ” от 24 юли 2019 година с искане за оставка на заместител основния прокурор Иван Гешев и за формиране на дисциплинарно произвеждане против него; Сигнал от Христо Иванов, ръководител на тази политическа партия, от 25 юли 2019 година, с искане Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да отдръпна кандидатурата на Иван Гешев и против него да бъде формирано дисциплинарно производство; Организираните от Политическа партия „ Да България! ” митинги пред постройката на Висш съдебен съвет през днешния ден и Отворено писмо от гражданско съдружие Инициатива „ Правосъдие за всеки ” от 24 юли 2019 година, с искане за отдръпване на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. 

В позицията на Прокурорската гилдия се споделя още: 

Декларацията на Политическа партия „ Да България! ”, както и сигналът, съставляват опит за целенасочена политическа интервенция в процедурата за избор на основен прокурор и по този начин в независимостта на правосъдната власт. С тях, както и с проведените митинги против съответен претендент, се нарушават тъкмо тези демократични полезности и правила на правовата страна, които политическата партия прокламира, че уверено пази.

Процедурата за избор на основен прокурор ще бъде извършена в цялостно сходство с условията на Конституцията на Република България и Закона за правосъдната власт, без членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да се поддават на опити за политически напън и въздействие, без значение от това дали те се реализират от ръководещите или от опозицията в политическия живот на страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР