Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет реагира с възмущение на

...
Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет реагира с възмущение на
Коментари Харесай

ВСС се оплака от негативна кампания срещу Иван Гешев и други прокурори

Прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет реагира с отвращение на изявления, които уронват реномето на редица прокурори и следователи във връзка издигнатата кандидатура на Иван Гешев за основен прокурор. От Висш съдебен съвет излязоха с позиция, в която стачкуват против медийни внушения, откакто до тях е била адресирана позицията на Асоциацията на прокурорите в България.

" По мотив оповестения на 02.08.2019 година в интернет уеб страницата „ capital.bg " коментар „ Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев ", както и по отношение на постъпилата във Висш съдебен съвет Позиция на Асоциацията на прокурорите в България в отбрана на положителното име на прокурор Силвия Соколова от Специализираната прокуратура, Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет показва безпокойството си от отрицателната акция, осъществена в част от българските медии, против заместника на основния прокурор Иван Гешев - претендент за основен прокурор на Република България, както и против прокурорите и следователите, подкрепили неговата кандидатура ", се показва в оповестеното обществено мнение.

" С паника и угриженост следим тенденциозните и манипулативни мнения, отзиви и отрицателни изявления, накърняващи положителното име, професионалния престиж и независимостта на прокурори и следователи. Тези прояви основават предубеност и поляризират публичното мнение за да дискредитират прокурорската институция и да насочат дебата напълно отвън законоустановената процедура и органа по нейното осъществяване.

Подобни тенденциозни внушения участват и в посочения материал „ Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев ", засягайки и прокурор Силвия Соколова от Специализираната прокуратура, Димитър Петров - административен началник на Специализираната прокуратура, и кадровите решения от последните съвещания на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ", показват прокурорите от Висш съдебен съвет.

" Намираме за належащо да заявим, че професионалният и публичен спор по провежданата сега от Пленума на Висш съдебен съвет процедура за избор на основен прокурор следва да се води със съществени причини и доброжелателен звук. Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет приканва обществото и медиите за повече приемливост и отговорност в провежданото разискване на номинираната кандидатура за основен прокурор. Това би дало опция на жителите сами да създадат заключения за качествата на издигнатия претендент, би запазило независимостта на магистратите, които поддържаха номинацията, както и непредубедеността на останалата общност, декларирала поддръжка. По този метод се основават гаранции за законосъобразно протичане на самостоятелен и аргументиран избор от Пленума на Висшия правосъден съвет ", споделят още от прокурорската гилдия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР