Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи в четвъртък

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи в четвъртък
Коментари Харесай

ВСС освободи Зартова и назначи временно Светлана Митова за районен прокурор на София

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) назначи в четвъртък прокурор Светлана Митова за краткотрайно изпълняваща длъжността административен началник на Софийска районна прокуратура (СРП).

Новината идва, откакто ден по-рано някогашната ръководителка на СРП Невена Зартова и четирима нейни заместници, откакто краткотрайно изпълняащият длъжността основен прокурор Борислав Сарафов разпореди цялостна проверка на делата в СРП след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса при започване на февруари.

Светлана Митова беше препоръчана за поста от Сарафов.

Прокурорската гилдия одобри и оставките на четиримата заместници на Невена Зартова - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев, които също бяха преназначени като прокурори в СРП.

Оставката на Зартова и назначението на Митова бяха гласувани с единогласие и без разисквания.

Ревизията на СПР беше разпоредена по отношение на 25 преписки и каузи, свързани с Нотариуса. Сред тях е и отвод за формиране на следствие по разкритията на Антикорупционния фонд (АКФ) от 2021 година, които огласиха скица за въздействие на Божанов в закрития към този момент Специализиран углавен съд. По информация на АКФ Мартин Божанов-Нотариуса е имал частен клуб за магистрати, за който очевидци настояват, че е следен от него в продължение на години.

След убийството прокуратурата се засилва по следствие против хипотетична проведена незаконна група, водена приживе от Божанов, а Народното събрание образува краткотрайна анкетна комисия, която да изследва въздействието на Божанов в правосъдната власт.

Във вторник Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет изслуша Сарафов, журналиста от АКФ Николай Стайков и арбитър Владислава Цариградска, която през 2020 година разкри пред Висш съдебен съвет, че е била заплашвана от Бажанов по отношение на каузи, по които е работила. Същото описа и различен арбитър - Цветко Лазаров.
Коя е Светлана Митова
Митова е прокурор във Върховна касационна прокуратура от 2020 година Има над 26 години юридически стаж и е била прокурор в Районна прокуратура, административен началник на Районна прокуратура и прокурор в окръжна и апелативна прокуратура. Награждавана е за висок професионализъм и образцово осъществяване на служебните отговорности.
Как се стигна до промяната
Сарафов стартира открит спор със Зартова още през 2023 година, откакто беше определен на мястото на някогашния основен прокурор Иван Гешев . Още тогава Сарафов изиска оставката ѝ поради " съществени пропуски в организацията на работа, довели до тежки последствия " в СРП.

Зартова отхвърля да е познавала Нотариуса и счита, че евентуалната причина Сарафов да желае остраняването ѝ е формираното в Районната прокуратура досъдебно произвеждане против някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров-Еврото , станал главен воин в следствието на Антикорупционния фонд (АКФ).

От въпросното дело бяха отделени материали, по които имаше съмнения за закононарушения, осъществени от самия Сарафов, които по основания в това време механизъм за следствие на основния прокурор.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР